Video player inladen...

Burgemeester Schaarbeek: "Elke migrant in Noordstation is bewijs dat asielpolitiek Francken en Jambon faalt"

De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (Défi), ontkent de beschuldigingen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die zegt dat hij niets doet aan de problematiek van transmigranten in het Noordstation. "Een migrant die daar wordt opgepakt staat binnen de kortste keren opnieuw aan het Noordstation. Dienst Vreemdelingenzaken vraagt ons maximum 20 migranten per dag op te pakken. Elke migrant in het Noordstation is een bewijs dat de asielpolitiek van Francken en Jambon faalt."

Een honderdtal daklozen slaapt elke nacht in het Noordstation in Brussel. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat het om transmigranten, mensen zonder papieren die willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Francken haalde hard uit naar de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, omdat die niets zou doen om het probleem aan te pakken.

Clerfayt kaatst de bal terug. "Ik kan de asielproblematiek van de federale regering niet oplossen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Wij hebben afgelopen zomer al om hulp gevraagd. Toen sliepen er zelfs vierhonderd mensen in het station. Maar de federale regering wil niets doen."

Voor snelwegparkings in Vlaanderen voorziet de federale regering privébewaking. In Brussel gebeurt er niets.

Bernard Clerfayt, Défi

Clerfayt zegt dat hij wel degelijk controle-acties wil doen met de politie om mensen zonder papieren te controleren, maar dat die geen zin hebben. "Dienst Vreemdelingenzaken vraagt ons om niet meer dan twintig migranten per dag naar hen door te sturen", zegt Clerfayt. "Meer kunnen zij niet aan. Van de twintig gecontroleerde personen die we doorsturen elke dag, staat twee derde enkele uren later opnieuw in het Noordstation met een bevel om het land te verlaten."

Op dat bevel staat dat de persoon in kwestie drie maanden heeft om het land te verlaten. "Waar moet die persoon in de loop van die drie maanden slapen? Op dit moment in het Noordstation."

Theo Francken is sterk in tweeten, maar zwak op het terrein.

Bernard Clerfayt, Défi

"Vanuit de kuststreek worden transmigranten naar Brussel gejaagd", zegt Clerfayt. "Daar is N-VA blij mee, want dan is het niet meer een probleem in Vlaanderen. Voor snelwegparkings in Vlaanderen voorziet de federale regering privébewaking. In Brussel gebeurt er niets."

"Elke migrant die in het Noordstation slaapt is een bewijs dat de migratiepolitiek van Theo Francken en Jan Jambon faalt", aldus Clerfayt. "Ze slagen er niet in om een echte oplossing te vinden voor de transmigranten."

Het volledige gesprek met Clerfayt uit "De ochtend" is hier te beluisteren:

 

 

VIDEO: Wat is er eigenlijk aan de hand in en rond Brussel-Noord? "Terzake" trok naar het station en praatte er onder meer met handelaars. "De mensen komen niet meer, ze hebben schrik", zegt één van hen.

Video player inladen...

Meest gelezen