Derde van stemgerechtigden daagde op bij lokale verkiezingen in Tunesië

De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen in Tunesië bedraagt 33,7 procent. Dat heeft de onafhankelijke kiescommissie ISIE gisteravond bekendgemaakt. In het Noord-Afrikaanse land werd de eerste lokale stembusgang na de revolutie van 2011 gehouden. Volgens peilingen kon de islamitische partij Ennadha de meeste kiezers bekoren.

Volgens de ISIE brachten 1.797.154 mensen zondag hun stem uit. Rond de 5,4 miljoen van de ongeveer 11,4 miljoen Tunesiërs waren voor de verkiezingen geregistreerd.

Officiële resultaten van de stembusgang zijn er nog niet. Die worden pas in de komende dagen verwacht. Volgens het Tunesisch peilingbureau Sigma Conseil zou de islamitische partij Ennadha van filosoof Rashid Al-Ghannushi het iets beter doen dan de grootste partij van het land Nidaa Tounes, uit wier rangen zowel president Beji Caid Essebsi als premier Youssef Chahed komen.

Zo zou Ennadha nationaal gezien 27,5 procent van de stemmen hebben gekregen, tegenover 22,5 procent voor Nidaa Tounes. Ennahdha lijkt onder meer Tunis binnen te halen. De kandidaat van de partij, de 53-jarige apotheker Souad Abderrahim, zou daarmee de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad kunnen worden. Naast de twee belangrijkste partijen, kwamen lokaal ook veel onafhankelijke lijsten op.

Zondag werden 60.000 agenten en militairen ingezet om de verkiezingen vlot te laten verlopen. In Tunesië is de noodtoestand van kracht sinds het land in 2015 getroffen werd door een reeks jihadistische aanslagen.

Nog voor de sluiting van de stembureaus stelde Nidaa Tounes op haar Facebook-pagina dat er onregelmatigheden hadden plaatsgevonden in verschillende kieslokalen. De maatschappelijke organisatie Mourakiboun sprak van enkele incidenten. De Europese waarnemersmissie, die met 124 leden toezicht hield, stelde geen grote onregelmatigheden vast.

Meest gelezen