Explosie Paardenmarkt: N-VA daagt SP.A OCMW-raadslid voor de rechter na perslek

Het Antwerpse OCMW en voorzitter Fons Duchateau (N-VA) dagen OCMW-raadslid Johan Peeters (SP.A) voor de rechter. Dat weet Het Laatste Nieuws en het is bevestigd aan onze redactie. Volgens Duchateau is het duidelijk dat Peeters achter een perslek zit na de explosie van een huis aan de Antwerpse Paardenmarkt in januari. Er raakte bekend dat het OCMW op bezoek was geweest in het pand en verschillende problemen had gerapporteerd. De dienst woontoezicht van de stad heeft met die klachten echter niets gedaan.

In de nacht van 15 op 16 januari was er een zware ontploffing in een huis aan de Paardenmarkt in Antwerpen. Twee mensen lieten daarbij het leven, veertien anderen raakten gewond. Er zou al van 's ochtends een gasgeur hebben gehangen in het pand.

Even later raakte bekend dat medewerkers van het OCMW het huis hadden bezocht en een negatief rapport hadden geschreven.  Het huis zou in zeer slechte staat zijn, met vochtplekken, open plafonds en ontbrekend glas. De dienst Woontoezicht van de stad had echter niets met die klachten gedaan. In 2017 is het aantal controleurs van die dienst gedaald van 12 naar vier.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) erkende dat het slechte rapport bestond, maar verklaarde dat er niet instond dat er gevaar was voor de bewoners. "Het kan zijn dat een pand vol schimmel hangt. Dat is niet leuk maar het is iets anders als er gas- of elektriciteitsproblemen zijn", aldus De Wever. 

SP.A verantwoordelijk voor perslek?

Het Antwerpse OCMW en de voorzitter Fons Duchateau (N-VA) hebben  een klacht ingediend tegen OCMW-raadslid Johan Peeters (SP.A) voor "schending van het beroepsgeheim". Peeters had via de OCMW-raad toegang tot de rapporten en zou die volgens Duchateau via de pers naar buiten hebben gebracht.

Volgens Het Laatste Nieuws werd Peeters al ondervraagd door de politie en moet de procureur nu beslissen of er voldoende elementen zijn om Peeters ook effectief te vervolgen.

Meest gelezen