Fietsers Koning Albertlaan Kessel-Lo voeren actie omdat ze op drukke rijbaan moeten rijden

De bewoners van de Koning Albertlaan in Kessel-Lo hebben zich vanmorgen ostentatief gemengd in de drukke ochtendspits in hun straat. Ze eisten hun plaats in het verkeer op, na een politie-actie die in het verkeerde keelgat was geschoten.

Op de Koning Albertlaan is het tijdens de spits altijd druk, maar sinds de start van de werkzaamheden op de E 314 komt daar nog een pak sluipverkeer bij. Voor voetgangers en fietsers uit de wijk is het extra gevaarlijk.

Enkele weken geleden hield de lokale politie een opvallende actie. Buurtbewoner Toon van den Brempt: "Jonge fietsers die voor hun eigen veiligheid op het voetpad reden, werden door agenten de straat opgestuurd., middenin het drukke verkeer.  Dat vonden wij erover. Afgelopen week zijn er nog twee incidenten gebeurd, waarbij gewonden vielen. Dit is niet meer om mee te lachen!"

fietsers koning Albertlaan

Ruim 50 buurtbewoners zijn daarom vanmorgen tussen het autoverkeer de Koning Albertlaan op en afgereden. "We passen alleen maar het reglement toe", zegt Toon. "We zijn niet tegen de auto's, we vragen gewoon de plaats die ons op de rijbaan toekomt. "

De buurtbewoners dringen aan op overleg met het stadsbestuur. "Een fietspad zou ideaal zijn, maar een fietssuggestiestrook zou ook al veel helpen", besluit Toon. "Er gaat ook een gerucht rond over een aparte rijstrook voor bussen en fietsers, maar meer weten we waarover ook niet."

fietsers koning Albertlaan

Het overleg met de stad Leuven loopt intussen al drie jaar. "Het probleem situeert zich in de hele wijk, niet alleen in de Koning Albertlaan. De oplossing moet er dus één zijn voor de hele wijk." Maar rechtstreeks contact is er nog niet geweest", zegt Toon Van den Brempt. "We nodigen het stadsbestuur bij deze dan ook uit voor een rechtstreeks gesprek".