Gemeente Kortemark installeert twee camera's aan station tegen overlast

De gemeente Kortemark heeft beslist om twee bewakingscamera’s aan te kopen en die te installeren aan het stationsgebouw. Het gaat om een investering van 10.000 euro en kort na de zomer moeten de camera’s operationeel zijn. De bedoeling is dat de camera’s de overlast aan het station helpen indijken.  

Het gaat naast sociale controle ook om het aantal fietsdiefstallen in te dijken én omdat het natuurgebied De Krekemeersen, dat zich achter het stationsgebouw bevindt, overlast met zich mee brengt. Buurtbewoners zeggen al langer dat het natuurgebied ’s nachts gebruikt wordt door drugdealers om zaakjes te regelen of dat joyriders de aardeweg gebruiken om er te komen racen.

Dat bleek zaterdagnacht nog. Toen ging een 27-jarige man over de kop met zijn Opel op de verlaten aardeweg, nadat hij een boompje had geramd. Het ongeval is op zijn zachtst gezegd bizar te noemen. De niet verlichte aardeweg loopt van de parking aan de Nieuwstraat door het natuurgebied De Krekemeersen tot aan het Stationsplein. De weg wordt eigenlijk enkel gebruikt door vissers die naar de visput willen rijden. En vorige zomer vond op die plaats de populaire pop-up Bar La Gare plaats, dat deze zomer herhaald wordt.

Het is op die weg dat de twintiger uit Kortemark zaterdagavond de controle over zijn Opel verloor.  De jongeman kon niet op eigen kracht de wagen verlaten en moest door de brandweer bevrijd worden. Hij liep bij het ongeval verwondingen op en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis van Roeselare. De man raakte lichtgewond en legde een positieve ademtest af. In zijn wagen werden geen verdere verboden middelen gevonden. Getuigen verklaarden wel dat de man al op de Staatsbaan bijzonder ongepast rijgedrag vertoonde.

De vraag blijft nog steeds wat de man op de donkere aardeweg te zoeken had. Hij gaf geen verklaring aan de politie. Die politie controleert de buurt van het natuurgebied al extra, maar mensen met slechte bedoelingen zien de combi ’s nachts natuurlijk meteen aankomen. De politie was daarom zelf vragende partij om camera’s te laten installeren, waar de gemeente nu positief op reageert.