Belga

Groep Mestdagh schrapt bijna 1 op de 5 banen in zijn winkels

Bij Groep Mestdagh, de grootste franchisenemer van Carrefour in Wallonië en Brussel, zijn 450 van de 2.700 banen bedreigd, of bijna 1 op de 5. Er zouden geen winkels sluiten. In sommige winkels zijn stakingen uitgebroken.

Vanmorgen hield Groep Mestdagh een bijzondere ondernemingsraad  in Gosselies waarop het nieuws over de herstructurering werd bekendgemaakt. Mestdagh heeft in Franstalig België 83 Carrefour Market-supermarkten in eigen beheer of onder franchise. In Vlaanderen heeft de groep 2 winkels in franchise, in Tienen en Aarschot.

De directie zegt dat ze vooral rekent op vrijwillige vertrekkers om het aantal banen te verminderen.  Groep Mestdagh kampt al jaren met tegenvallende resultaten.  In maart kwam de Fransman Guillaume Beuscart als nieuwe CEO bij de groep.  Hij wil de groep opnieuw winstgevend maken.  

Naast het banenverlies, werden op de bijzondere ondernemingsraad nog andere maatregelen aangekondigd om de winkels opnieuw winstgevend te maken.  Zo zullen de werknemers polyvalenter moeten zijn en zullen alle winkels op zondag open moeten zijn. De betaalde koffiepauze  van een kwartier wordt afgeschaft.  De groep kondigde ook aan zo'n 21 miljoen euro te zullen investeren om de supermarkten commercieel te herlanceren. Meer details werden daarover niet gegeven.

Onrealistische maatregelen

In een aantal winkels van de groep Mestdagh is het werk ondertussen neergelegd. Volgens de Franstalige christelijke bediendebond CNE gaat het om 23 winkels, maar mogelijk volgen er nog meer. Danny Dubois van de christelijke vakbond CNE spreekt van een tragedie en denkt dat de maatregelen niet realistisch zijn. "Hoe ga je winkels laten werken met minder volk en tegelijkertijd een extra openingsdag? Dat zal het personeel nooit volhouden."

Premier Charles Michel vindt dat het bestuur zijn verantwoordelijkheid moet nemen en er alles aan moet doen om het aantal ontslagen te beperken. "De overheid zal de situatie van dichtbij volgen", laat hij weten. Minister van Werk Kris Peeters heeft al conctact genomen met de vakbonden. "Bij dit soort herstructurering is de eerste fase cruciaal", zegt hij, "De ervaring leert dat overleg met de vakbonden regelmatig banen redt. Werkgelegenheid is de prioriteit."

Meest gelezen