Videospeler inladen...

Premier Hariri van Libanon erkent nederlaag, Hezbollah spreekt van "politieke en morele overwinning" 

Hezbollah en haar bondgenoten zijn de winnaars geworden van de eerste parlementsverkiezingen in negen jaar in Libanon. De definitieve resultaten zijn nog niet bekend, maar Hezbollah en haar bondgenoten zouden met hun blok 67 zetels halen, meer dan de helft van de 128 zetels in het parlement. Leider Sayyed Hassan Nasrallah spreekt van een "politieke en morele overwinning" voor het verzet. Premier Saad Hariri zegt dat zijn partij een derde van haar zetels in het parlement verloor.  

"Een politieke en morele overwinning voor het verzet", dat zei Hezbollah-leider Nasrallah op televisie, daags na de eerste verkiezingen in bijna tien jaar in Libanon. Hezbollah, opgericht als een verzetsbeweging tegen Israël,  is nog de enige gewapende militie. Ze heeft nauwe banden met Syrië en Iran en wordt verguisd door Israël en de Verenigde Staten.

De bondgenoten waarmee Hezbollah naar de verkiezingen trok, zijn de sjiitische Amal en de Christelijke Vrije Patriotten van voormalig generaal en president Michel Aoun. Samen zou het blok 67 van de 128 zetels in het parlement hebben behaald, maar dat zijn nog niet de definitieve resultaten. Die zullen pas later vandaag worden bekendgemaakt.

De zege van de Hezbollah wijst op de groeiende invloed van Iran op de regio en dreigt bijkomende spanningen te veroorzaken. De invloed van de Hezbollah heeft in het verleden al geleid tot ruzies met Saudi-Arabië, dat de rol van zijn aartsvijand Iran zo veel mogelijk wil beperken.

Eén derde van zetels verloren, zegt Hariri

De verliezer van de verkiezingen is de huidige soennitische premier Saad al-Hariri. Hij had zich vorig jaar tijdelijk teruggetrokken uit de politiek, omdat hij zich persoonlijk bedreigd voelde. Maar onder internationale druk trok hij toch opnieuw als kandidaat naar de stembus.

Hariri zegt dat zijn soennitische Toekomst Beweging zowat een derde van haar zetels heeft verloren. Ze houdt er nog 21 over, terwijl dat er in 2009 nog 33 waren. "We hadden gehoopt op een beter resultaat en een grotere fractie, maar waren geconfronteerd met plannen om ons uit het politieke leven te bannen", reageerde Hariri.

Hariri zou wel koploper blijven om opnieuw door het parlement te worden aangesteld als premier. Naar verwachting zal hem gevraagd worden om een regering van nationale eenheid te vormen. In Libanon is de macht verdeeld over de drie grote religieuze fracties, met een christelijke president, een soennitische premier en een sjiitische parlementsvoorzitter. Dus ook als Hezbollah de verkiezingen wint, moet ze een soennitische bondgenoot zoeken om premier te worden.

Opvallend is voorts dat ook de christelijke anti-Hezbollahpartij, de Libanese Krachten, een felle opmars maakt. Ze zou haar zetels verdubbelen, van 8 naar 15.  De Libanese Krachten zijn de opvolger van de beruchte Kataeb of Falange, een rechtse christelijke militie tijdens de Burgeroorlog.

Lage opkomst als signaal?

Het is opmerkelijk dat slechts 49,2 procent van de 3,7 miljoen stemgerechtigde Libanezen is gaan stemmen. Dat is minder dan bij de vorige verkiezingen in 2009, toen 54 procent van de kiezers zijn stem uitbracht. Nochtans waren er ingrijpende kieshervomingen doorgevoerd, zoals een proportionele zetelverdeling, een inperking van de kiesdistricten en een stem voor Libanezen in het buitenland. 

"Dat dit de kiezer niet heeft kunnen bekoren, is een signaal dat velen het bestaande machtssysteem beu zijn en afkeuren", zegt correspondente Daisy Mohr. "Veel kiezers vinden dat de bestaande partijen te veel bezig zijn met hun internationale belangen en te weinig aandacht hebben voor de sociaal-economische problemen in Libanon zelf, zoals de opvang van meer dan 1 miljoen Syrische vluchtelingen en de problemen met de elektriciteitsvoorziening." 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Vrouwen aan de macht

Voor het eerst kwamen in Libanon 86 vrouwelijke kandidaten op, dat is een record. "Het is opmerkelijk dat twee vrijdenkende vrouwen, de schrijfster en mensenrechtenactiviste Joumana Haddad en TV-journaliste Paula Yacoubian, die voor de burgerbeweging opkwamen, meteen zijn verkozen. Dat betekent dat de roep om verandering ook op deze manier tot uiting is gekomen", zegt Daisy Mohr nog.  "De traditionele structuren blijven zoals ze zijn, maar, zo zeggen de mensen: dit is een begin, dit hebben we nooit eerder gezien. "

Meest gelezen