© Wavebreak Media - creative.belgaimage.be

Meer jongeren vragen hulp aan Child Focus bij sexting

Vorig jaar kreeg Child Focus 135 meldingen van problematische sexting, waarbij pikante foto's of filmpjes worden verstuurd. Opvallend, steeds vaker zijn het de jongeren zélf die hulp vragen. Vorig jaar gebeurde dat in meer dan een vijfde van de gevallen. In 2016 was dat nog zo'n tiende.

Heel wat Vlaamse jongeren heb al wel eens geëxperimenteerd met sexting, waarbij ze seksueel getinte foto's of filmpjes van zichzelf delen. Het gebeurt bijvoorbeeld via de app Snapchat, waar de gedeelde inhoud na een tijd in principe vanzelf weer verdwijnt. Maar het wordt een ander verhaal als de foto's of filmpjes tegen de wil van de jongere online verspreid worden.

Het aantal gevallen van dergelijke problematische sexting is gestegen, zo blijkt uit het jaarverslag van Child Focus. In 2017 ontving de organisatie 135 hulpvragen daarover. Dat is een lichte stijging tegenover 2016. En opvallend, veel vaker is het de jongere zélf die om hulp vraagt.

"We proberen zelf meer de jongeren aan te spreken, in plaats van te focussen op de ouders, en dat lijkt z'n vruchten af te werpen", zegt Dirk Depover van Child Focus. "Zo sturen we bijvoorbeeld vrijwilligers naar scholen om uitleg te geven. Jongeren kunnen dan ook meteen in persoon hulp vragen, in plaats van via de telefoon of Facebook. Daarnaast ondersteunen we bijvoorbeeld ook het theaterstuk 'Sex Thing', dat in Vlaanderen al verschillende keer werd opgevoerd voor scholieren en de problematiek meer bespreekbaar maakt."

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van sexting-misbruik?

  • Zet geen foto's online die niet iedereen mag zien. Elk bericht dat je verstuurt via het internet, kan ooit -ongewild- bij anderen terechtkomen.
  • Doe je toch aan sexting? Doe het dan veilig. Doe het alleen met mensen die je in het echte leven kent en vertrouwt. Maak duidelijke afspraken met die persoon. En maak jezelf onherkenbaar door bijvoorbeeld je gezicht niet in beeld te houden. Zorg ook dat de achtergrond van de foto niet duidelijk herkenbaar is.
  • Wat als het toch foutloopt? Contacteer de persoon die jouw foto's verspreidt en vraag om daar meteen mee te stoppen. Vraag ook wie de beelden al kreeg en vraag hen om ze niet te verspreiden. Zoek zelf online of je zo'n foto ontdekt en vraag de website of het sociaal medium om de beelden offline te halen. En praat over je probleem, met bijvoorbeeld je ouders of een medewerker van Child Focus.

Meest gelezen