Video player inladen...

Jambon en Brusselse burgemeesters komen woensdag met actieplan voor Brussel-Noord

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft met de burgemeester van Schaarbeek en de Stad Brussel een princiepsakkoord gesloten om samen de overlast en onveiligheid in en rond het station Brussel-Noord aan te pakken. Zij geven aan hun betrokken politiezones van de federale politie, de politie Brussel Noord en de politie Brussel Hoofdstad Elsene de opdracht om tegen woensdag een geïntegreerd actieplan op te zetten.

Het geïntegreerd politieplan moet de overlast en onveiligheid in en rond Brussel-Noord en het vlakbij gelegen Maximiliaanpark aanpakken. Binnenlandse Zaken legt wel de prioriteit op acties om de transmigranten en de overlast die ze met zich meebrengen weg te krijgen uit de omgeving.

"De enige manier om het probleem of de overlast aan te pakken is met een gezamenlijk politieplan", zegt de woordvoerder van minister Jambon. De politiediensten krijgen nu 48 uur om een plan uit te werken en voor te stellen. Pas dan zal duidelijk worden welke acties er komen. "We gaan ons nu nog niet vastprikken op wat de acties zullen zijn", verduidelijkt de woordvoerder.

Vandaag lijkt het wel dat de ministers Francken en Jambon de mislukkingen van hun geleide politiek willen goedmaken

Burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) van Schaarbeek

Vanmorgen liet Jambon al weten dat het de bedoeling is om het station terug te geven aan de reizigers en de woon- en handelsbuurt opnieuw veilig maken. Ondanks het princiepsakkoord blijft burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) van Schaarbeek sceptisch. "Alle protagonisten beseffen dat de situatie verergert, maar er is helaas nog geen akkoord over een concrete aanpak", aldus Clerfayt.

"Vandaag lijkt het wel dat de ministers Francken en Jambon de mislukkingen van hun geleide politiek willen goedmaken. Dat is goed nieuws. Op voorwaarde dat dit voornemen wordt gevolgd door realistische en duurzame voorstellen", zegt Clerfayt nog.

De Schaarbeekse burgemeester merkt op dat er nieuwe vormen van criminaliteit opduiken in de marge van de problematiek van de transmigranten. De leefomgeving rond het Noordstation verbeteren, is daarom ook voor hem een prioriteit. Toch wil hij meer dan alleen maar repressief optreden. "Laten we realistisch blijven. Een tegenbeweging waarbij enkel de politie ingezet wordt volstaat niet en zal zelfs contraproductief werken. Zo wordt het probleem enkel verplaatst", zegt hij.

Volgens Clerfayt is de schrijnende toestand in Noordstation zelf een taak voor de spoorwegpolitie. "Er is een structureel tekort aan mannen bij de spoorwegpolitie", zegt hij in "Terzake". "In het kader moeten er 110 agenten zijn en er zijn er maar 70. Daardoor is de toestand nog erger geworden. Ik vraag aan de minister om dat kader op te vullen."

Jambon zelf staat de pers vanavond niet te woord, maar geeft wel aan dat hij zich zal beraden, mocht er woensdag geen concreet akkoord zijn.

VIDEO: Wat is er eigenlijk aan de hand in en rond Brussel-Noord? "Terzake" trok naar het station en praatte er onder meer met handelaars. "De mensen komen niet meer, ze hebben schrik", zegt één van hen.

Video player inladen...

Pieterjan De Smedt: "Brussel-Noord is een wees met zeven vaders"

Video player inladen...

Meest gelezen