Sander Koning

"Sennek heeft haar beste optreden tot nog toe gegeven tijdens de generale repetitie"

Sennek heeft het uitstekend gedaan in de generale repetitie van de 1e halve finale van het Eurovisie­songfestival in Lissabon. Dat zegt Philip Houtermans van Songfestival.be die ter plekke is. "Ze stond vol zelfvertrouwen op het podium en haar zang was perfect."

Morgenavond om 21 uur stemt Songfestivalminnend Europa de tv en de radio naar jaarlijkse traditie af op de 1e halve finale van de liedjeswedstrijd. Vanavond vond in Lissabon de generale repetitie voor dat eerste deel van de competitie plaats.

Die generale repetitie lijkt triviaal, maar toch hangt er veel van af voor de deelnemende landen. De nationale jury's geven immers hun punten op basis van de prestaties tijdens de generale repetities. Gezien hun score voor 50 procent van het totaal meetelt, zetten de kandidaten beter hun beste beentje voor.

"Sennek kwam heel sterk over"

Gezien Sennek voor ons land aan de 1e halve finale deelneemt, kwam ook zij aan de beurt tijdens de generale repetitie. Net als morgen moest zij als 4e kandidaat van de avond het podium op.

Volgens Philip Houtermans van Songfestival.be heeft ze het uitstekend gedaan. "Ze kwam heel sterk over", zegt hij vanuit het perscentrum van het Songfestival in Lissabon. "Het was haar beste optreden tot nog toe. Ze stond vol zelfvertrouwen op het podium en haar zang was perfect."

"Haar act begint met een lichtbundel op haar hand terwijl ze die voor haar ogen houdt. Zodra de lichtbundel haar hele gezicht bestrijkt, doet ze haar hand weg en opent ze haar ogen. Dat is een heel sterk beeld. Na afloop kreeg ze veel applaus uit de zaal, meer dan de acts die voor haar kwamen."

"Ik denk wel dat Sennek naar de finale doorstoot. Op basis van wat ze vanavond heeft gepresteerd, zou het oneerlijk zijn mocht ze in de halve finale stranden. Bij de bookmakers staat ze momenteel samen met Finland op een gedeelde 11e plek in de totale rangschikking."

"Big five"

Alles samen zitten 19 landen in de 1e halve finale. Behalve België gaat het onder meer om Israël, Oostenrijk, Ierland en Cyprus. Alleen de jury's van deze 19 landen plus de jury's van Spanje en het Verenigd Koninkrijk (als leden van de zogenoemde "big five", de 5 landen die elk jaar rechtstreeks voor de finale zijn geplaatst) en de jury van Portugal (het gastland dat ook rechtstreeks in de finale zit) brachten vanavond hun stem uit.

De jury's van de landen die aan de 2e halve finale van donderdag deelnemen, komen woensdag aan de bak tijdens de generale repetitie. Dan mogen ook de jury's van Frankrijk, Duitsland en Italië stemmen (als 3 overige leden van de "big five"). De stemmen van de jury's blijven een goed bewaard geheim tot na de finale van zaterdag.

Zelf een stem uitbrengen kan morgenavond wanneer na afloop van de eigenlijke 1e halve finale de televoting begint. Die telt mee voor de overige 50 procent van het totaal. 10 landen stoten door naar de finale komende zaterdag. Vanuit België op Sennek stemmen, is niet mogelijk.

De 1e halve finale van het Songfestival met Sennek kan u morgenavond vanaf 21 uur rechtstreeks bekijken op Eén en via een livestream op vrtnws.be.

Meest gelezen