Videospeler inladen...

Kind en Gezin screent ogen van kinderen voortaan met een app

Sinds 2013 kijkt Kind en Gezin in Vlaanderen en Brussel de ogen van alle kinderen na op afwijkingen die op termijn kunnen leiden tot een lui oog. De apparaten die Kind en Gezin tot nu toe gebruikte, waren aan vervangingen toe. Voortaan zal het screenen gebeuren via een smartphone met een app. 

"De app werkt eenvoudig en screent op bijziendheid, verziendheid, en gaat ook na of er een verschil is tussen beide ogen", zegt dokter Kristel Boelaert van Kind en Gezin. 

De screening met de app gaat als volgt: met de camera neemt een verpleegkundige van Kind en Gezin een foto van de ogen van het kind. Het licht weerkaatst op de ogen en wordt door de app geanalyseerd. Die bepaalt dan of de ogen een zogenoemde brekingsafwijking hebben. Als er een brekingsafwijking is, dan is het kindje bijziend, verziend of heeft het een afwijking aan het oog. Kind en Gezin is de eerste Europese organisatie die de app op grote schaal gaat gebruiken.

Systematische screening

Kind en Gezin kiest voor de app omdat het huidige systeem, Plusoptix, omslachtig is. Het toestel moest je altijd aan een pc aansluiten. De app is volgens de organisatie gebruiksvriendelijker en mobieler. Maar volgens  verpleegkundige Eva Adams is het toch even wennen. "Het kindje moet lang genoeg stilzitten en in de lens kijken. Bovendien mag er niet teveel lichtinval zijn. Maar als de setting goed is, krijg je snel resultaat."

Plusoptix meettoestel

Is de app wel betrouwbaar? Hierover is Boelaert duidelijk: "De app wordt al een aantal jaren gebruikt in de VS en heeft de nodige validatiestudies ondergaan. De app is dus betrouwbaar." Meer nog, de app is sneller dan het huidige systeem. Kind en Gezin garandeert ook dat de gegevens van het kind in het medische dossier beveiligd zijn.

Volgens dokter Boelaert is het nodig dat de kinderen tijdig gescreend worden, want hoe sneller ze worden gecontroleerd, hoe sneller ze kunnen worden doorverwezen naar de oogarts. "De ogen van de kinderen ontwikkelen zich tot ze 7 of 8 jaar zijn. Het is dus belangrijk dat we tijdig ingrijpen." Kind en Gezin screent sinds 2013 jaarlijks 90.000 kinderen. Elk kind wordt 2 keer onderzocht. Een eerste keer als het 15 maanden oud is en later nog eens als het 30 maanden oud is. De gegevens worden opgeslagen in het medische dossier van het kindje. 

App werkt sneller

Volgens dokter Boelaert biedt de app voordelen omdat ze veel sneller is. "Met de app zijn we ook mobieler. Vroeger moesten we de metingen doen met een toestel dat aan een computer gekoppeld was. Met die computer konden we ons niet verplaatsen. Nu kunnen we dat wel, en kunnen we ook op locatie gaan."

De "GoCheckKidsapp" is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Gobiquity.  Kind en Gezin is de eerste Europese organisatie die de app op grote schaal zal inzetten. In juni zal de app overal in Vlaanderen gebruikt worden.

Gegevens uit uw gemeente

Voorts gaat Kind en Gezin vanaf vandaag een groot deel van haar gegevens beschibaar stellen voor het grote publiek. Wil u weten hoeveel oogscreenings of vaccinaties hebben plaatsgevonden in uw gemeente? Dan kan u dat op de site van Kind en Gezin raadplegen. "Wij merken dat er vraag is naar dit soort gegevens. Men kon nu al cijfers van kinderopvang of kansarmoede raadplegen", aldus Leen Du Bois van Kind en Gezin.

Videospeler inladen...

Meest gelezen