Borrel voor geboorte van slechtvalkkuikens in Sint-Niklaas

Vogelbescherming Vlaanderen heeft wel een bijzondere babyborrel georganiseerd: eentje voor slechtvalkkuikens. In het nest op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk werden twee weken geleden vier kuikentjes geboren. Om dat te vieren was er aan de kerk een babyborrel voor vogelliefhebbers én 300 leerlingen. Ze konden er het ringen van de jongen live volgen op een groot scherm.

Sinds 2015 broedt een koppeltje slechtvalken op de kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Ook dit jaar met succes: er waren vier eieren. Het eerste kuikentje kwam uit z’n ei op 16 april, even later verschenen er nog twee jongen. Daarna kon de organisatie niet meer volgen hoe het met het vierde jong zou aflopen door problemen met de webcam en het internet. Maar, op 22 april kon Vogelbescherming Vlaanderen gelukkig vaststellen dat ook dat ei was uitgekomen. Om de vier geboortes te vieren, werd er een bijzondere babyborrel georganiseerd. Geïnteresseerden en honderden kinderen konden live volgen op groot scherm hoe specialisten van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen de kuikens ringden. Cabaretier Begijn Le Bleu deed live verslag van op de kerktoren en speelde het ondertussen klaar om enkele vragen te stellen aan de wetenschappers.  

Sterre, Jules, Bliksem en Rover

Vogelbescherming Vlaanderen vroeg de leerlingen ook om namen te bedenken voor de kuikentjes. De winnende inzendingen zijn tijdens de borrel bekend gemaakt: Sterre, Jules, Bliksem en Rover. In Sint-Niklaas zijn shows en demonstraties met roofvogels verboden, de babyborrel was voor Vogelbescherming Vlaanderen en de stad een alternatieve manier om de bijzondere gebeurtenis toch niet links te laten liggen.