Video player inladen ...

Murat Isik wint de Libris Literatuurprijs 2018

De Nederlandse schrijver Murat Isik heeft met zijn roman "Wees onzichtbaar" de Libris Literatuurprijs 2018 gewonnen. Dat heeft juryvoorzitter Abdelkader Benali bekendgemaakt. Isik krijgt een prijs van 50.000 euro en een bronzen legpenning ontworpen door Irma Boom.

De roman speelt zich af in de Bijlmer-wijk van Amsterdam. Isik vertelt hoe de vijfjarige Metin met zijn ouders en zus hun "Dutch dream" proberen te verwezenlijken in de beruchte Bijlmer. De lezer volgt Metin terwijl hij zijn eerste stappen zet in het Nederlandse leven, tot hij uiteindelijk aan zijn hogere studies begint.

We zien hoe hij opgroeit in een wijk waar drugsverslaafden op straat leven, hoe hij op school te maken krijgt met racisme en vooroordelen, en hoe zijn gezin worstelt om rond te komen, mede door de zware schulden van vader Harun. En in 1992 boort er zich een vliegtuig in een flat in de Bijlmer. Tientallen mensen komen om het leven, en de raciale spanningen op school lopen hoog op.
 

 Maar "Wees onzichtbaar" is ook een roman over vriendschap, het omarmen van diversiteit en het zoeken naar identiteit. De personages zijn niet zwart-wit, en zelfs de gewelddadige vader of Metins pestkop op school, hebben een menselijke kant waarmee de lezer kan sympathiseren. Bovendien is de roman een kleurrijk eerbetoon aan de Bijlmer die ondanks de sociale problemen een echte thuis wordt voor Metin.

"Wees onzichtbaar" is de tweede roman van Murat Isik, zelf een Nederlander van Zaza-Turkse afkomst die in de Bijlmer opgroeide. De andere genomineerden voor de prijs waren Ilja Leonard Pfeijffer (Peachez, een romance), Tommy Wieringa (De heilige Rita), Marjolijn van Heemstra (En we noemen hem), Martin Michael Driessen (De pelikaan) en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken).