Olieprijs piekt door onrust over nucleair akkoord met Iran

De prijs van ruwe olie stijgt snel. Een vat Brent-olie kost nu ruim 75 dollar, dat is 15 procent meer dan begin dit jaar.

De rechtstreekse aanleiding voor de prijsstijging is Iran. Deze week beslist de Amerikaanse president Trump of hij het nucleair akkoord met Iran al dan niet zal opzeggen. Als er opnieuw sancties tegen Iran komen, dan zal de export vanuit dat land fors dalen. De Iraanse olieproductie bedraagt nu bijna 4 miljoen vaten per dag. Door nieuwe sancties zouden er 300.000 tot 500.000 vaten per dag minder op markt kunnen komen,  wat de prijs hoger duwt.

Wat al langer een rol speelt, sinds begin vorig jaar, is dat de OPEC - de olie-exporterende landen - de productie van ruwe olie beperkt. De limieten moesten de olieprijs ondersteunen die sinds 2014 meer dan gehalveerd was. De productiebeperkingen lopen tot eind dit jaar. In juni moet de OPEC beslissen of ze die zal verlengen.

Wie stookolie inslaat, betaalt nu maximaal 0,67 euro per liter, bij een bestelling van minstens 2000 liter. Het is al geleden van eind 2014 dat stookolie nog zo duur was.

Meest gelezen