Videospeler inladen...

Oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker stapt uit de MR

Minister van Staat Armand De Decker stapt uit de MR. Hij heeft daarover een e-mail gestuurd aan de partij, bevestigt de partijwoordvoerder. Eerder vandaag was bekendgeraakt dat De Decker in verdenking is gesteld voor omkoping in het dossier rond de omstreden Oezbeekse zakenman Chodiev.

Vanmorgen had MR-voorzitter Olivier Chastel De Decker nog gevraagd om ontslag te nemen uit zijn mandaten. Zoniet zou hij uit de partij worden gezet. Dat De Decker nu zelf uit de MR stapt, betekent allicht dat hij geen ontslag neemt als Brussels parlementslid en als gemeenteraadslid in Ukkel.

Zelf laat De Decker in een persmededeling weten dat hij "in alle sereniteit" op het vervolg van het onderzoek wacht. Dat hij in verdenking is gesteld, betekent niet dat hij zijn mandaten moet opgeven. Het Brusselse parlement moet zich pas uitspreken over een eventuele opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid als hij effectief naar de rechtbank wordt doorverwezen.

Zelf blijft De Decker volhouden dat hem niets te verwijten valt. "Het is nu verworven, zoals ik steeds heb gezegd, dat ik geen enkel laakbaar gedrag heb vertoond met betrekking tot deze nieuwe wetten. De parlementaire onderzoekscommissie heeft dat ook op eclatante wijze bevestigd. Ik ben dus op onrechtvaardige wijze het vuur aan de schenen gelegd in verband met de goedkeuring van deze wet",  laat hij weten.

De Decker zou als advocaat van Patoch Chodiev toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) hebben benaderd om een minnelijke schikking voor zijn klant te verkrijgen in een strafzaak. Stefaan De Clerck bevestigde eerder al dat Armand De Decker hem rechtstreeks benaderd had.

Lees verder onder de tweet.

De das omgedaan door een corruptieschandaal

In 1981 werd Armand De Decker gekozen als Kamerlid voor zijn partij. Later werd hij ook lid van het Brusselse Parlement en van de Senaat. Van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010 was hij voorzitter van de Senaat. Tussen die twee termijnen in was hij minister van Ontwikkelingssamenwerking in de regering-Verhofstadt II. 

Daarnaast was De Decker ook actief in de lokale politiek: als gemeenteraadslid, schepen en uiteindelijk ook als burgemeester van de Brusselse gemeente Ukkel. Vorig jaar al diende hij zijn ontslag in als burgemeester. 

Zijn rol in Kazachgate lijkt hem langzamerhand te nekken. In de nationale politiek leek zijn rol sowieso al uitgespeeld. Tot nader order blijft hij nog actief als Brussels parlementslid en gemeenteraadslid in Ukkel.

Videospeler inladen...

Meest gelezen