Video player inladen...

Wat mogen we verwachten van Poetins laatste ambtstermijn als president van Rusland?

Vladimir Poetin legt vandaag de eed af voor een nieuwe ambtstermijn als president van Rusland. Het is zijn vierde termijn; als hij die uitzit, blijft hij tot 2024 aan het roer. Wat mogen we verwachten van zijn -vermoedelijk- laatste zes jaren als president? 

1. De economie aanzwengelen

De welvaart van de Russen verhogen is prioriteit nummer één, gaf Poetin aan meteen na zijn herverkiezing. De Russische economie stagneert al jaren.  Door de internationale sancties belandde ze in 2015 in een zware crisis. De toestand is intussen licht verbeterd, maar het land blijft wel worstelen met interne structurele problemen, die al jarenlang dezelfde zijn. Zo drijft de economie te veel op olie en gas: als die prijzen dalen, is een crisis meteen een feit. Ook is de Russische pensioenleeftijd te laag, heeft het land te weinig gekwalificeerde werknemers, en te veel bureaucratie en corruptie.  

Tijdens zijn campagne beloofde Poetin heel veel: nieuwe infrastructuur, nieuwe luchthavens, meer geld voor onderwijs en gezondheidszorg. Maar hoe hij die beloftes denkt te realiseren, is onduidelijk. Poetin gaat ervan uit dat de bescheiden groei van de Russische economie de komende jaren zal aanhouden. Hij hint op verandering, maar of hij tot echte hervormingen bereid zal zijn, lijkt twijfelachtig. Extra investeren in bijvoorbeeld onderwijs zou betekenen dat er moet worden gesnoeid in het budget voor defensie en veiligheid. Dat de president daartoe bereid zal zijn, is onwaarschijnlijk. 

2. Belangrijk blijven op het wereldtoneel

De betrekkingen tussen Rusland en het Westen zijn de laatste jaren bijzonder gespannen. Zolang de oorlog in Oost-Oekraïne voortduurt en Rusland de annexatie van de Krim niet terugdraait, lijkt een verbetering niet in zicht. Poetin is daar ook niet meteen op uit, want zijn populariteit heeft hij ook juist deels te danken aan de confrontatie met het Westen. Conflicten, zoals dat rond de vergiftiging van de gewezen dubbelspion Sergej Skripal, worden politiek uitgebuit, en komen van pas om de aandacht af te leiden van de weinig gunstige economische toestand.

Toch streven veel regeringsleiders, onder wie ook premier Charles Michel, naar een betere relatie met Rusland. Poetin heeft westerse technologie en financiering ook nodig om zijn economische problemen aan te pakken, maar dat kan niet zolang de confrontatie aanhoudt.

Poetin heeft zijn land opnieuw nadrukkelijk op het wereldtoneel gebracht. Rusland blijft een belangrijke speler, in het Midden-Oosten en in de relatie met Iran, China en Noord-Korea. Dat zal de komende zes jaar niet veranderen.

3. Denken over een opvolger

De komende jaren zullen voor een deel ook in teken staan van de opvolging van Poetin. De president begint aan zijn vierde en laatste ambtstermijn. Om langer aan de macht te blijven, zou hij een grondwetswijziging moeten doorvoeren. Maar dat lijkt hij niet van plan. "Denken jullie dat ik hier 100 jaar lang ga zitten? Nee", gaf hij eerder al mee.

Sommige analisten sluiten dan weer niet uit dat Poetin zijn zes jaar durende ambtstermijn niet zal uitdoen.

Wat er ook van zij, de komende jaren ziet het ernaar uit dat allerhande groepen achter de schermen een vlijmscherpe strijd zullen uitvechten om in de gunst van de president te komen, hopend dat die iemand uit hun rangen als opvolger naar voren zal schuiven.  

VIDEO: Onze Ruslandkenner Jan Balliauw is in Moskou voor de eedaflegging van Poetin. "Het journaal" sprak met hem.

Video player inladen...

Meest gelezen