Video player inladen...

President Poetin draagt Dmitri Medvedev opnieuw voor als premier

Voor de vierde keer heeft Vladimir Poetin de eed afgelegd als president van de Russische Federatie. Poetin wil in de volgende ambtstermijn werk maken van meer welvaart voor de Russen. Hij heeft Dmitri Medvedev opnieuw voorgedragen als premier. 

Poetin legde de eed af in het statige paleis in het Kremlin in de hoofdstad Moskou. Hij is nu al iets meer dan 18 jaar aan de macht, meestal als president en een tijdje als premier.

In zijn aanvaardingstoespraak belooft Poetin om in zijn vierde ambtstermijn te werken aan meer welvaart voor alle Russen. Dat is ook de belangrijkste kritiek van de Russen over Poetin: namelijk dat de welvaartskloof tussen rijk en arm onder zijn regime niet verkleind is. Er zijn vooral klachten over lage lonen, pensioenen en uitkeringen. De westerse economische sancties tegen Rusland wegens de oorlog in Oekraïne helpen daar ook niet echt bij.

Poetin heeft Dmitri Medveded opnieuw voorgedragen als premier. Morgen moet de Doema, het Russische parlement, zijn fiat geven. Medvedev was al  premier tijdens Poetins voorbije ambtstermijn, van 2012 tot 2018. Daarvoor, van 2008 tot 2012, was hij president van Rusland, terwijl Poetin premier was.

Poetin werd in 1999 premier onder president Boris Jeltsin en kort daarop president toen Jeltsin aftrad. Tussen 2000 en 2008 was hij president. Daarna werd hij premier omdat een president volgens de grondwet geen twee opeenvolgende ambtstermijnen mag uitoefenen. Sinds 2012 is hij opnieuw president en hij kan dat nu tot 2024 blijven.

Tegen Poetin is de voorbije dagen overigens betoogd in tal van steden in Rusland. De oppositie verwijt hem een autoritair leider te zijn die alle tegenstand muilkorft. Onder meer duizend manifestanten zijn de voorbije dagen opgepakt.

AP

Bekijk hier de fragmenten uit "Het Journaal":

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen