Video player inladen...

Grote verkeershinder aan Kennedytunnel. Twee rijstroken dicht door problemen met verlichting 

Door problemen met de verlichting in de Kennedytunnel is in beide richtingen één rijstrook gesloten. Dit veroorzaakt grote verkeersproblemen. Agentschap Wegen en Verkeer voert deze nacht en volgende nacht herstelwerken uit.

In de Kennedytunnel is in beide richtingen de rechterrijstrook afgesloten door problemen met de verlichting. 

"Boven de twee rechterrijstroken zijn de aanhechtingspunten van de lichtarmaturen verzwakt", zegt Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen. "Daardoor bestaat de kans dat die loskomen. Daarom hebben we besloten die rechterrijstrook onmiddellijk af te zetten en die armaturen te beveiligen".

"Bij controle werd vastgesteld dat er problemen zijn bij de bevestigingspunten. De mogelijkheid is dat ze door de druk loskomen", zegt Schoenmaekers. "Het probleem dat nu opgedoken is, is allicht een gevolg van een fout bij het monteren van de armatuur destijds, meer dan twintig jaar geleden. Er zijn twee metalen tegen elkaar geplaatst die een onderlinge chemische reactie geven, wat tot corrosie leidt. Het is niet eerder opgedoken bij inspecties, omdat het niet zo eenvoudig visueel vast te stellen valt. In de toekomst gaan we er wel rekening mee houden dat dit kan gebeuren en dus meer diepgaande inspecties uitvoeren."

De problemen doen zich voor bij alle lichtarmaturen in de tunnel, maar zijn het grootst boven de rechterrijstroken. Die worden onmiddellijk aangepakt. Waarom het probleem zich vooral manifesteert aan de rechterrijstrook is volgens AWV niet duidelijk. 

Het Agentschap voor Wegen en Verkeer gaat de lichtarmaturen beveiligen. Ook de armaturen van de de andere rijstroken zullen voor de zekerheid een  beveiliging krijgen. Dat zal deze nacht en volgende nacht gebeuren. "Het herstellen van de armaturen, het verwijderen van de bakken en het opnieuw aansluiten zou te veel tijd in beslag nemen", zegt Jef Schoenmaekers, "daarom zullen de bakken beveiligd worden met een soort kabelsysteem, zodat de druk niet meer op de lichtbakken rust." 

De Kennedytunnel zou hoe dan ook in de nacht van maandag op dinsdag (richting Gent) en van dinsdag op woensdag (richting Antwerpen) afgesloten worden voor onderhoud. AWV zal tijdens die twee nachten nu ook de verlichtingsarmatuur tijdelijk beveiligen in afwachting van een grondige renovatie volgend jaar. "Die renovatie was binnen twee jaar gepland, maar we schuiven dat een jaar naar voor", zegt Jef Schoenmaekers.

Tot na die werkzaamheden blijven de  twee rijstroken afgesloten. Dit zal een grote impact hebben op de avondspits morgen én de ochtendspits morgen.

"We mikken op twee nachten", zegt Schoenmaekers, "afhankelijk van hoe vlot de werkzaamheden vooruit gaan kan dit sneller of trager zijn".

Het verkeer van Gent naar Hasselt en omgekeerd, rijdt best via Brussel, waarschuwt het Vlaams Verkeerscentrum. Je kan de omgeving vermijden door om te rijden via de Liefkenshoektunnel. Die is tolvrij.

VIDEO: File aan de Kennedytunnel in Antwerpen. En dat zal nog even duren. Onze reporter Ihsane Choua Lekhli is ter plaatse en legt uit wat er precies aan de hand is.

Video player inladen...

Meest gelezen