Demir en Francken woest om deelname van Belgisch-Turkse politici aan "extreemrechts" Turks evenement in Heusden-Zolder

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geven allebei felle kritiek op een evenement van een Belgisch-Turkse vereniging in Heusden-Zolder. Er waren politici aanwezig van SP.A, CD&V en Groen. Op het evenement waren meerdere extreemrechtse symbolen te zien. SP.A vraagt duidelijkheid aan Engin Ozdemir, schepen voor SP.A in Heusden-Zolder. Hij was aanwezig op het evenement.

Op een video van het evenement was te zien hoe deelnemers het "wolventeken" maken. Dat is een verwijzing naar de Grijze Wolven, een Turkse extreemrechtse groepering. Er zijn ook vlaggen te zien van de MHP, een Turkse extreemrechtse partij. Verschillende kinderen droegen een legeruniform. De vereniging die het evenement organiseerde, heeft de video ondertussen verwijderd.

Maar ondertussen is wel ophef ontstaan over de aanwezigheid van Engin Ozdemir, schepen voor SP.A in Heusden-Zolder. Naast Ozdemir waren volgens Het Belang van Limburg ook Hilal Yalçin (CD&V), OCMW-voorzitter in Beringen, en Muhammet Oktay, schepen voor Groen in Houthalen-Helchteren, aanwezig.

SP.A wil duidelijkheid

Limburgs SP.A-voorzitter Peter Vanvelthoven wil eerst meer uitleg over de zaak, voor hij een oordeel velt. "Is de optocht van die organisatie gekaapt door anderen of was het zo geörganiseerd? Dat wil ik eerst uitgeklaard hebben. Maar als blijkt dat de Grijze Wolven hierachter zitten, dan kan dat natuurlijk niet." Vanmiddag wordt de zaak besproken binnen de partij.

Schepen Engin Ozdemir zelf vindt niet dat hij iets verkeerds gedaan heeft. "Het was gewoon een optocht van een organisatie die haar eerste verjaardag vierde. Ik was als schepen van Feestelijkheden uitgenodigd. De organisatie had ook de toestemming van het voltallige schepencollege om die optocht te organiseren. De politie heeft de optocht begeleid en er zijn geen incidenten geweest."

Van extreemrechtse ideeën of fascisme is volgens Ozdemir geen sprake: "Ik ben een echte socialist, ik respecteer de mensheid, ik sta ten dienste van alle inwoners van Heusden-Zolder. Het heeft niks te maken met fascisme."

Felle reacties van Francken en Demir

Vanuit N-VA komt felle kritiek op het evenement en op de aanwezigheid van verschillende politici. "Links in Vlaanderen, extreem-rechts in Turkije", twittert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hij herhaalt ook de eis dat de dubbele nationaliteit afgeschaft moet worden.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir hekelt de stilte over dit onderwerp bij Belgische politici van Turke origine. "Niet één Turks politicus durft openlijk te zeggen dat kinderen onder een fascistische vlag laten lopen in militaire uniformen, niet kan", schrijft ze op Facebook. Volgens Demir zijn de Belgisch-Turkse politici bang van de "Turkse dictatuur".

Meest gelezen