Video player inladen ...

Italiaanse president wil tot het einde van het jaar een "neutrale" regering

De Italiaanse president Sergio Mattarella is niet gewonnen voor nieuwe verkiezingen. Hij pleit voor een "politiek neutrale" regering die Italië tot het einde van het jaar moet leiden. Dat heeft hij gezegd nadat hij vandaag de kopstukken van de politieke formaties had ontvangen voor een laatste consultatieronde. Mattarella verkiest die oplossing als uitweg voor de politieke impasse die blijft aanslepen, twee maanden na de parlementsverkiezingen.

President Sergio Mattarella ontving vandaag de kopstukken van de grootste politieke formaties voor een laatste consultatieronde. Matteo Salvini van de rechts-radicale Lega, de grootste partij binnen het rechtse blok, vroeg hem om een mandaat om een rechtse minderheidsregering te vormen. 

Dat Mattarella op die vraag zou ingaan, leek weinig waarschijnlijk. Vanavond maakte hij bekend dat hij daarentegen een "neutrale regering" wil voorstellen, een regering van nationale eenheid samengesteld uit mensen van verschillende partijen. Ze zou de begroting voor volgend jaar moeten uitwerken, en in december ontslag nemen. Mattarella geeft de partijen tijd om over zijn voorstel na te denken. Krijgt het onvoldoende steun, dan komen er al in de zomer of de herfst nieuwe verkiezingen. 

Wie aan het hoofd van de "neutrale" regering moet komen te staan, zei Mattarella niet. Hij riep de partijen wel op om hun verantwoordelijkheid te nemen en zijn voorstel te steunen.

Vijfsterrenbeweging en Lega willen in juli al nieuwe verkiezingen

De kans dat Mattarella de partijen achter zijn voorstel krijgt, is klein. Zowel de Vijfsterrenbeweging als de Lega hebben zich eerder al fel uitgesproken tegen een regering van technocraten, zoals die van Mario Monti 2011 tot 2013, toen de financiële markten Italië in het vizier hadden gekregen. Beide partijen vinden dat er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven als er geen uitweg uit de impasse wordt gevonden. Ze schoven vandaag trouwens al een mogelijke datum naar voren: 8 juli. Een ongebruikelijke datum, want verkiezingen worden in Italië traditioneel in het voorjaar gehouden. "Het is de eerste mogelijke datum", zei Matteo Salvini vandaag in het parlement. "Di Maio is het hiermee eens".  

"Vanaf vandaag zitten we in een nieuwe verkiezingscampagne", zei Di Maio prompt op Facebook. "Ik weet dat we jullie een grote gunst vragen om opnieuw te gaan stemmen, maar ik zie geen mogelijk alternatief. We hebben alles gedaan wat we konden."

Impasse

De Vijfsterrenpartij had eerder gezegd dat ze met de Lega in zee wilde gaan, maar enkel als die Silvio Berlusconi van Forza Italia aan de kant zette. Salvini blijft voorlopig weigeren om op die vraag in te gaan.

Nadat de gesprekken tussen de beide grootste partijen spaak waren gelopen, zocht de Vijfsterrenbeweging de voorbije dagen toenadering tot de Partito Democratico van oud-premier Matteo Renzi. Maar die partij, de grote verliezer van de verkiezingen in maart, is verdeeld over regeringsdeelname.