Videospeler inladen...

Freya Van den Bossche: "Vlaanderen moet werken aan opbouw zorgzekerheid"

SP.A-parlementslid Freya Van den Bossche vindt dat Vlaanderen moet werken aan een systeem van zorgzekerheid. Dat zegt ze in "Terzake". Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) antwoordt dat er al heel veel gebeurt en heeft het over een zorg in transformatie.

"We blijven als overheid in gebreke als we er niet voor kunnen zorgen dat de opvoeders in instellingen niet in kleine en veilige groepen kunnen werken", zegt Van den Bossche. "Er is een zodanige onderbezetting in die instellingen, dat ze niets anders kunnen doen dan de zwaarste gevallen een tijdje niet op te nemen, omdat de groep het niet  meer aankan. We moeten dat aanpassen, maar dat betekent meer personeel, want je kan een groep maar halveren als je twee keer zoveel mensen hebt."

Vandeurzen zegt dat de onderhandelingen daarover met de vakbonden al lang bezig zijn en geeft toe dat de actievoerders van vandaag een punt hebben. Maar er komt dus extra personeel en er wordt flink wat geïnvesteerd in de infrastructuur, zegt de minister.

Van den Bossche is blij met dat extra personeel, maar dat is volgens haar niet genoeg. "Nog altijd zal de personeelsbezetting in die instellingen maar op 85 procent zitten van de norm. Ze zullen het nog altijd met flink te weinig mensen moeten doen."

Zorgcrisis?

SP.A-voorzitter John Crombez had het vorige week over een zorgcrisis, maar daar is Vandeurzen het niet mee eens. "Dat de zorg in transformatie is, is zeker waar. De mensen verwachten meer zorg op maat, er zijn de vraag gestuurde financieringstechnieken en de zorgvragen die stijgen. Er moet heel wat hervormd worden en dat veronderstelt bijkomend budget. Tijdens deze legislatuur hadden we een flink budget, maar het zou bijzonder naiëf zijn te denken dat het op het einde van deze legislatuur allemaal opgelost zal zijn."

Van den Bossche pleit voor een structurele aanpassing. "Wij spreken over  een zorgcrisis omdat wij geloven dat - zoals er federaal een sociale zekerheid is, waar iedereen recht op heeft - we op Vlaams niveau een soort van zorgzekerheid zouden moeten uitbouwen waarbij mensen die nood hebben aan zorg een garantie krijgen op die zorg."

"Wij moeten beseffen dat er heel wat evoluties zijn in onze samenleving, dat er dingen aan het gebeuren zijn zoals stijgende agressie en dat wij als overheid ons daarvoor beter moeten organiseren", zegt Vandeurzen. "Ik ben de eerste om te zeggen dat we meer perspectieven op een goede ondersteuning moeten bieden, maar dat is niet iets dat je op een, twee, drie doet. Dat vraagt hervormingen, dat vraagt samenwerking en ik denk in eer en geweten dat wij op dat vlak in deze legislatuur enorm veel inspanningen doen. Het zal niet alles oplossen, maar stappen vooruit, dat kan men niet ontkennen."

VIDEO: Herbekijk hieronder het volledige debat met minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en SP.A-parlementslid Freya Van den Bossche.

Videospeler inladen...

Meest gelezen