Kylie Jenner op het Met Gala 2017
AFP or licensors

Wat u moet weten over het Met Gala 2018

In New York vindt straks naar jaarlijkse traditie het Met Gala plaats. Het gala is naast een fundraiser voor het Metropolitan Museum of Art ook een exclusief mode-evenement, waar beroemdheden op de rode loper verschijnen in dure en extravagante outfits.

Wat is het Met Gala?

Het Met Gala is een jaarlijkse fundraiser voor de modeafdeling van "The met", oftewel het Metropolitan Museum of Art in New York. Daarnaast vestigt het gala ook extra aandacht op de nieuwste modetentoonstelling van het museum, die ongeveer rond dezelfde periode opent.

Sinds de eerste editie in 1946 is het exclusieve gala één van de grootse modespektakels van het jaar geworden. Er worden zo'n 600 gasten uitgenodigd, die allemaal persoonlijk goedgekeurd moeten worden door Anna Wintour, de hoofdredactrice van het Amerikaanse modetijdschrift Vogue.  Buiten die strenge selectie  is een verschijning op het gala ook nog eens erg prijzig: voor een stoeltje betaal je al snel zo'n 40.000 dollar. 

Anna Wintour
imago/UPI Photo

Holy couture

Het gala draait telkens rond 1 thema, dat samenvalt met het onderwerp van de tentoonstelling. Die expo kreeg dit jaar de titel: "Heavenly bodies: fashion and the catholic imagination".  Straks dus heel wat katholiek geïnspireerde kleding op de rode loper, want van de aanwezigen wordt verwacht dat ze hun outfits op dit thema afstemmen.

Curator Andrew Bolton wil naar eigen zeggen de invloed van religie en liturgische kledij op de modewereld in de kijker zetten.  Zo haalden grote ontwerpers als Coco Chanel, Gianni Versace en Stefano Gabbano al vaak hun inspiratie uit de katholieke iconografie.  Volgens Bolton focust de tentoonstelling zich op de "onderliggende nervositeit" tussen religie, kunst en kleding. 

Links: Een Byzantijns processiekruis, circa 1000-1050. Rechts: Gianni Versace avondkleed, herfstcollectie 1997-98.
Metropolitan Museum of Art; The Metropolitan Museum of Art/digital composite by Katerina Jebb

Ook het Vaticaan is betrokken bij de tentoonstelling: in samenwerking met het museum zullen bepaalde pauselijke gewaden voor de eerste keer buiten Vaticaanstad vertoond worden. 

Voor mij gaat deze show fundamenteel over schoonheid."

Andrew Bolton, curator “Heavenly bodies: fashion and the catholic Imagination”

Curator Andrew Bolton vat het thema van dit jaar samen in Vogue. "Voor mij gaat deze show fundamenteel over schoonheid. Hoe schoonheid een brug kan vormen tussen een gelovige en een niet-gelovige. Dat is voor mij één van de fundamentele boodschappen."

Bekende hosts

Elk jaar worden ook enkele celebrities uitgenodigd om naast Anna Wintour als host van het gala op te treden. Zo waren Taylor Swift, Idris Elba en Tom Brady al eerder gastheer of gastvrouw van het event. De hosts van dit jaar zijn Donatella Versace, hoofd van het Italiaanse luxemerk, Amal Clooney, mensenrechtenadvocate (en vrouw van), en tenslotte popster en stijlicoon Rihanna

Rihanna op het Met Gala 2015

Mogelijke controverse

Religie blijft een erg gevoelig onderwerp in de Verenigde Staten. De combinatie van mode en religie zou dit jaar daarom wel eens voor een stevige controverse kunnen zorgen.

Dat zou niet de eerste keer zijn. Zo poseerde Madonna in 2016 in een wel erg weinig aan de verbeelding overlatende outfit van Givenchy op de rode loper van het gala. Ook Jennifer Lopez, Nicki Minaj en Bella Hadid toonden eerder al bijzonder veel van hun lichaam. Hoe de outfits er dit jaar uit zullen zien, valt nog even af te wachten. 

Madonna in Givenchy  met ontwerper Ricardor Tisci op het Met Gala 2016
imago/Future Image

Meest gelezen