Video player inladen...

20.000 kuikens vergast op luchthaven Zaventem

Op vraag van de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid heeft een brandweerman zondagavond 20.000 kuikens vergast op het tarmac van Brussels Airport. Twee pogingen om de diertjes naar Kinshasa over te vliegen, mislukten en de exporteur wou de container niet terugnemen, zo schrijft Het Nieuwsblad.

De container met de kuikens stond ingeschreven voor een vlucht op zaterdag 5 mei naar Kinshasa, maar om technische redenen ging die niet door. Een dag later werd opnieuw geprobeerd om de container over te laten vliegen, maar ook dat liep fout. En dus bleef de container op het tarmac staan, in de brandende zon zonder drinken en voedsel.

Om het dierenleed te stoppen, hebben we beslist de kuikentjes te laten afmaken

Brigitte Brigitte Borgmans, Dierenwelzijn Vlaanderen

"Zondagavond bleek een aantal kuikens al overleden, waarop we de exporteur voorstelden om de container terug te nemen, maar die weigerde. We hebben een dierenarts ter plekke gestuurd en die besliste om de dieren te laten afmaken, opdat het dierenleed zou stoppen", zegt Brigitte Borgmans, woordvoerster van Dierenwelzijn.

Het brandweerkorps van de luchthaven weigerde echter om de dieren te doden. Uiteindelijk werd de brandweer van Zaventem ingeschakeld. Dierenwelzijn heeft nu een proces-verbaal laten opstellen tegen de exporteur voor het veroorzaakte dierenleed en inbreuken op de wet van het dierenwelzijn.

Meest gelezen