Hoe helpt de 1.000 kilometer tegen kanker de patiënten concreet? 

De volgende vier dagen zullen heel wat mensen op de fiets springen om kilometers  af te malen voor Kom Op Tegen Kanker.  Het geld gaat bij deze negende editie, net als vorig jaar, naar klinisch onderzoek om patiënten te helpen, zoals Dory, Frank en Luc. Zij getuigen hieronder hoe hun comfort tijdens de behandeling verhoogd werd. "We hechten bij Kom Op Tegen Kanker (KOTK) enorm veel belang aan de stem van de patiënt", zegt woordvoerster  Karen Vandenplas. "Zo hebben we een patiëntencommissie."  

De deelnemers en gulle gevers steken alle kankerpatiënten sowieso een hart onder de riem met deze nieuwe campagne, maar helpen hen ook concreet door het onderzoek naar de ziekte vooruit te helpen. Dit keer is dat dus opnieuw klinisch onderzoek "dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt en waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld omdat er niet meteen een effect is op de verkoop", zegt KOTK.

Het gaat bijvoorbeeld om onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën (meer of minder intens? meer of minder frequent?) waarbij er niet meteen nieuwe toestellen nodig zijn (zoals u hieronder kunt bekijken in de getuigenis van Dory). Of naar de behandeling van zeldzame kankers, waar het aantal patiënten vaak te klein is commercieel interessant te zijn. 

We schakelen de expertise is van de patiënten zelf om te garanderen dat de onderzoeken een directe meerwaarde betekenen

Bij klinisch onderzoek worden behandelingen of geneesmiddelen getest bij patiënten. KOTK heeft een speciale patiëntencommissie die de ingediende voorstellen beoordeelt, zegt Vandenplas. "Dat is vrij uniek in België. KOTK wil de expertise van (ex-)kankerpatiënten inschakelen om te garanderen  dat de onderzoeken een directe meerwaarde opleveren voor kankerpatiënten." Wat dat concreet kan betekenen, is heel goed te zien in drie filmpjes die u hieronder kan bekijken. Zij vertellen enkele heel persoonlijke verhalen. 

Het verhaal van Dory: "Wat doe ik hier met die taart op mijn buik?"

Dory heeft tijdens haar behandeling meegewerkt aan onderzoek naar betere bestralingstechnieken. "Een heel mooie getuigenis over de samenwerking tussen onderzoeker en patiënt. Het is een onderzoek waar er nauwelijks interesse voor is uit de industrie, maar dat wel heel waardevol is", zegt Vandenplas. 

Het verhaal van Frank: "In het begin dacht ik enkel: hoe lang ben ik hier nog?"

Ook Frank kon geholpen worden dankzij de acties van Kom Op Tegen Kanker. Frank kreeg te horen dat hij myeloïde leukemie had, maar hij genas. KOTK investeerde in het verleden 502.000 euro in de experimentele studie waaraan Frank deelnam, en later ook 990.000 euro in een vervolgstudie, om iedereen met myeloïde leukemie te kunnen helpen. 

Het verhaal van Luc: "Terwijl ik hier lig, gebeurt er iets"

Luc vertelt over een nieuwe bestralingsmethode om prostaatkanker te behandelen en de kans op bijwerkingen zo klein mogelijk te houden. Dankzij gerichte radiotherapie kunnen patiënten met prostaatkanker behandeld worden zonder in te boeten aan levenskwaliteit. Luc: "Elk moment dat ik krijg door de behandeling, is een moment om te koesteren. Ik kan niet meer genezen, maar toch voel ik mij niet ziek." Het onderzoek van prof.dr. Piet Ost werd gefinancierd door Kom Op Tegen Kanker. 

Meest gelezen