11 stuifmeelkorrels per m³ lucht: het graspollenseizoen is begonnen

In Brussel zijn gisteren 11 grassenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht gemeten. Daarmee is het graspollen­seizoen begonnen. Hoewel de concentraties stuifmeel­korrels nog laag zijn, nemen hooikoortslijders toch maar beter al voorzorgsmaatregelen, zegt het wetenschappelijk instituut voor volksgezondheid Sciensano.  

Het warme weer van de afgelopen dagen heeft sommige grassoorten al tot bloei gebracht. Sinds zaterdag meet Sciensano in Brussel meer dan 5 grassen­stuifmeel­korrels per kubieke meter lucht. Dat is genoeg om te kunnen zeggen dat het graspollenseizoen begonnen is. 

Kritische drempel

De concentraties die de afgelopen dagen zijn gemeten, zijn nog laag. De kritische drempel ligt op 50 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht. "In ons land zijn er wel honderden grassoorten en die komen allemaal op een ander moment tot bloei", zegt Florence De Bock van Sciensano. "Rond eind mei, begin juni meten we gewoonlijk de hoogste concentraties graspollen in de lucht".   

Bron: Sciensano

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel de concentraties op dit moment nog laag zijn, nemen mensen die gevoelig zijn voor graspollen toch maar beter voorzorgsmaatregelen. De Bock: "Douchen en je haren wassen voor het slapengaan, is zeker aan te raden. Ook vermijd je beter intensieve activiteiten in de buitenlucht en laat je de was het best binnen drogen. Papieren zakdoeken die je na gebruik meteen weeggooit, zijn te verkiezen boven stoffen als je je neus snuit. En ga zeker zelf het gras niet maaien."  

Ga zeker zelf het gras niet maaien als je aan hooikoorts lijdt

Florence De Bock, wetenschappelijk medewerkster Sciensano

Meest gelezen