Videospeler inladen...

17 doden door nieuwe ebola-uitbraak in Congo

Congo wordt geconfronteerd met een nieuwe uitbraak van het ebolavirus. Er zijn intussen al 17 doden gevallen in de noordwestelijke provincie Equateur. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn mogelijk nog een 20-tal mensen besmet.

"Aan het ministerie van Volksgezondheid werden op drie mei 21 gevallen van koorts gemeld, veroorzaakt door een virus en 17 sterfgevallen", dat zegt het ministerie van Volksgezondheid. Dit is de negende ebola-uitbraak die geregistreerd wordt in Congo sinds 1976. 

De vorige uitbraak in het land dateert van minder dan een jaar geleden, daarbij werden acht mensen besmet, vier stierven aan de ziekte. 

De uitgestrekte geografie van Congo werkt wel in het voordeel van het land, daardoor blijft de ziekte eerder lokaal aanwezig en is ze makkelijker te isoleren.

Vleermuizen verspreiden ebola

Men veronderstelt dat ebola wordt verspreid over lange afstanden door vleermuizen, zij kunnen het virus dragen zonder te sterven. De vleermuizen infecteren dan andere dieren in de bomen, zoals bijvoorbeeld de apen. Door het vlees te eten van deze dieren uit het bos kan de mens ook besmet worden.

11.300 doden door ebola-epidemie

In West-Afrika heeft de ebola-uitbraak, die twee jaar geleden eindigde, meer dan 11.300 mensen gedood en zo'n 28.600 geïnfecteerd. De ziekte had zich toen verspreid in onder andere Guinee, Sierra Leone en Liberia. 

Meest gelezen