AA-batterijen van Ikea en Kruidvat kloppen Duracell

In een vergelijkende test van "De Inspecteur" gaan de goedkope merken van AA-batterijen opvallend langer mee dan de dure. Dat blijkt zowel uit een ludieke test met speelgoedhondjes, als uit een laboratoriumtest die het Radio 2-programma laat uitvoeren aan de VUB. Wie voor de duurste batterij uit de test kiest, betaalt zelfs tot 7 keer meer voor dezelfde energie.

Iedereen kent wel de speelgoedkonijntjes uit de reclame van Duracell. Daarbij hoort een slogan die bij iedereen in het hoofd zit: "Duracell gaat langer mee." Die bewering wordt nu door De Inspecteur onderuitgehaald, in een vergelijkende test van vier verschillende merken niet-herlaadbare AA-batterijen, twee goedkope en twee dure merken.

Een ludieke test

De Inspecteur koopt vier verschillende keffende speelgoedhondjes op de markt en test zo welke batterijen het langst doorgaan. Het speelgoed met de duurste batterij van Panasonic houdt het al na 2 uur en 11 minuten bekeken, die van Duracell na 2 uur en 44 minuten. Ikea eindigt nipt tweede met een tijd van 4 uur en 15 minuten, Kruidvat (wel net iets duurder dan Ikea) doet het met 4 uur en 31 minuten beter. 

Een labotest

Opvallend; een objectieve labotest door de MOBI-vakgroep aan de VUB komt op ongeveer dezelfde resultaten uit. Zij laten verschillende batterijen van hetzelfde merk leeglopen in een simulatie bij laag verbruik (bijvoorbeeld de afstandsbediening van een televisietoestel) en bij hoog verbruik (bijvoorbeeld een speelgoedauto). De resultaten vindt u in deze grafiek. 

Ook hier doen Ikea en Kruidvat het opvallend beter. Toch durft de VUB Ikea als de absolute winnaar aanduiden, want ze heeft ook nog de prijs per kilowattuur berekend, de hoeveelheid energie die we terugkrijgen voor elke uitgegeven euro. Ikea is dan 7 keer goedkoper dan Panasonic.  

"Let op de 'best before'-datum"

"We moeten wel wat nuanceren", zegt onderzoeker Jelle Smekens van de VUB. "We hebben enkel getest hoeveel energie de batterijen leveren, niet alle andere aspecten van een batterij. Zo zou het kunnen dat die duurdere merken wel beter scoren op veiligheid, hoe snel ze gaan lekken, maar dat hebben we dus niet getest."

Bovendien wijst de onderzoeker ook op de 'Best before'-datum van batterijen, die aangeeft tot welke datum de kwaliteit gegarandeerd is. De batterijen van Ikea hadden een datum die verder in de toekomst ligt en hebben dus een stapje voor. "Je kan een sporter van 40 ook niet helemaal vergelijken met een sporter van 30", zegt de onderzoeker daarover.  Wie batterijen koopt, let best op die datum. Hoe verder in de toekomst, hoe langer ze meegaan. 

Meest gelezen