Alle meldingen afzetten en automatisch afspraken bij de kapper maken: dit brengt Google binnenkort    

Technologiegigant Google heeft zijn jaarlijkse conferentie Google I/O gehouden. CEO Sundar Pichai kondigde aan dat hij meer dan ooit wil inzetten op artificiële intelligentie (AI). De nieuwe update van het besturingssysteem Android, de Android P, maakt het mogelijk om de tijd die u op de smartphone besteedt, te beheren. De nieuwe virtuele assistent, de Google Assistant, kreeg ook nieuwe stemmen die opvallend menselijk klinken. 

Met de titel "Make good things together" en een aanstekelijk nummer werd Google I/O in gang geschoten. Tijdens de hele conferentie kwamen twee termen ruim aan bod: AI en "machine learning". En Google meent het. Het bedrijf, dat op een immense berg aan data zit en eigenaar is van gigantische servers, wil alles door de AI-molen draaien om alle apps en websites op mekaar af te stemmen. Of we het willen of niet, Google doet het. Waarom? Google is tegenwoordig synoniem geworden van "het internet". Youtube, Gmail, Google Maps, Waze, Google Chrome, Android en vooral Google Search zijn allemaal eigendom van één en hetzelfde bedrijf. 

Android P is de meest ambitieuze update

Laten we eerst beginnen met een van de belangrijkste aankondigingen: Android P. Elk jaar lanceert Google een nieuwe update van het besturingssysteem van smartphones. Met meer dan 80 procent marktaandeel is Android het belangrijkste besturingssysteem en laat het concurrent Apple met de iOS ver achter zich.

Het huidig besturingssysteem, de Android Oreo, was al heel succesvol en bevatte een aantal opvallende vernieuwingen. Maar met Android P heeft Google geluisterd naar de steeds groter wordende kritiek van mensen die te veel op de smartphone zitten. Android P zal met de Shush-modus (zwijg in het Engels) de mogelijkheid bieden om meldingen volledig af te zetten. Meer nog, als u de smartphone omdraait en met het scherm op tafel legt, zal die geen meldingen meer geven. Zelfs geen irritante geluidjes of trillingen meer. 

Het is wel mogelijk om een aantal nummers in te stellen, denk aan die van uw partner, die wél zullen doorkomen. Onder het motto "meten is weten" kan u met "Dashboard" nauwkeurig bijhouden hoeveel tijd u op elke app zit. Als u te veel op een app zit, dan kleurt het icoontje op uw scherm zwart-wit. En als u met uw smartphone in uw bed kruipt kan u een timer instellen. Eenmaal de tijd verstreken, verandert de kleur van uw scherm in zwart-wit. Dat allemaal om ons "digital welbeing" te verbeteren. Zwart-wit leidt ertoe dat we minder snel naar onze smartphone grijpen.   

Over de naam van Android P wordt altijd druk gespeculeerd. Het is geweten dat Google elk jaar kiest voor een zoetigheid en het bedrijf volgt ook de letters van het alfabet. De "O" stond uiteindlijk voor Oreo. Maar waar zal de "P" voor staan? Petit Four (gebakje), Pound Cake (cake) en Pastille (snoepje) zijn al gepasseerd. 

Knipoog naar fake news en Facebook?

Google I/O - en Microsoft Build een dag voordien - waren de eerste conferenties van grote technologiebedrijven na het Facebook debacle. Het was dus afwachten of er iets gezegd zou worden over Facebook. Het is echter niet gebruikelijk dat tech-CEO's mekaar publiekelijk de les spellen, maar tijdens de conferentie werd er wel aandacht besteed aan het belang van betrouwbaar nieuws. Iets waarmee Facebook problemen had. We kregen dan ook een vernieuwing van de app Google News, die belooft om alleen maar betrouwbaar nieuws te brengen. 

En omdat heel wat artikels tegenwoordig achter een betaalmuur verstopt zitten, hoeft u volgens Google niet meer apart naar de krantensite te surfen om te betalen. Dat kan tegenwoordig gewoon vanuit de app. En omdat Google weet waar u bent en wat uw interesses zijn, krijgt u dan ook nieuws op maat.  

Google Duplex laat u automatisch een afspraak boeken

Google Assistant, of de vocale virtuele assistent, heeft ook een update gekregen. Die kreeg er nieuwe stemmen bij. De technologie rond AI wordt elk jaar beter. We zien dan ook elk jaar vernieuwingen die het publiek verbazen.  CEO Sundar Pichai gaf een demonstratie van wat Google Assistant binnen een aantal jaren zal kunnen doen. 

Lees verder onder de video

Video player inladen...

Stel u gebruikt Google Agenda en belt met een Android toestel.  Google Assistant kan dan voor u een afspraak maken bij de kapper of het restaurant. Het enige wat u moet zeggen is: "hey Google, maak voor mij een afspraak tussen 10 en 12". Google belooft dat het heel intuïtief werkt. De assistent onthoudt wat er gezegd is geweest en anticipeert op nieuwe vragen. Google Assistant werkt momenteel alleen in het Engels, maar het bedrijf belooft dat er tegen het einde van dit jaar een Nederlandstalige versie zal zijn.

Augmented reality moet Google Maps verbeteren

Google wil met augmented reality alledaagse apps, zoals Google Maps, versterken. Iedereen heeft het weleens meegemaakt: u komt op een kruispunt en weet niet meteen in welke richting u moet rijden. U begint dan heen en weer te bewegen in de hoop dat de app u de juiste richting geeft. Met virtuele pijlen moet dat verleden tijd zijn. 

Naast deze aankondigingen passeerden heel wat vernieuwingen de revue. In onderstaande video kan u de conferentie herbekijken. 

Meest gelezen