Videospeler inladen...

Ben Weyts stelt Airbnb in gebreke: "We moeten een lijst krijgen met alle Airbnb's in Vlaanderen"

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) stelt Airbnb in gebreke. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt door de minister bevestigd aan onze redactie. Het online platform om overnachtingen te boeken weigert om een lijst te geven met alle logies in Vlaanderen die via Airbnb te boeken zijn. "Op die manier kunnen we niet controleren of alle overnachtingsplaatsen in orde zijn met de veiligheidsvoorschriften", zegt Weyts. Als Airbnb blijft weigeren zal het tot een rechtszaak komen.

Via Airbnb kan iedereen een kamer verhuren aan toeristen. Dat kan een lege slaapkamer zijn in uw eigen huis, of bijvoorbeeld uw appartement aan zee dat het grootste stuk van het jaar leeg staat.

"We hebben het voor de Vlaming makkelijk willen maken om overnachtingen aan te bieden", zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). "We hebben de regels serieus vereenvoudigd. Je moet enkel nog beantwoorden aan enkele basisregels op vlak van veiligheid en hygiëne."

Maar die basisregels wil Weyts kunnen controleren, daarom wil hij een lijst met alle adressen die in Vlaanderen via Airbnb worden verhuurd. Maar Airbnb weigert die te geven. Daarom stelt Weyts Airbnb nu in gebreke, dat is de laatste stap voor een rechtszaak.

"Ook vandaag wordt er al gecontroleerd", zegt Weyts. Controleurs boeken af en toe een kamer via Airbnb om ter plaatse de verhuurder te kunnen controleren.

Geen individuele gegevens

In een reactie zegt Airbnb dat het regelmatig globale gegevens overmaakt aan de Vlaamse overheid, maar dat dat iets anders is dan het overmaken van individuele gegevens. Dat kan alleen als er een valabele juridische vraag is en moet volgens de geijkte juridische wegen gebeuren, zoals bepaald is in de Europese privacy-regels.

We vragen aan alle aanbieders van logies om na te gaan of ze de toestemming hebben van de lokale overheden om een kamer of huis te verhuren. Die vraag is duidelijk opgenomen in onze regels, aldus Airbnb.

Videospeler inladen...

Meest gelezen