Boris Johnson haalt uit naar May: "Post-brexit douanepartnerschap met de EU is waanzinnig"

Na de brexit een nieuw douanepartnerschap met de Europese Unie? Een "waanzinnig" idee, zo omschreef Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson het idee van premier Theresa May in een interview met de tabloid The Daily Mail. Het toont opnieuw de verdeeldheid binnen de conservatieve regering over de richting van de brexit.

Het nieuwe douanepartnerschap vertrekt van het idee dat Groot-Brittannië in naam van de Europese Unie douanerechten blijft innen voor goederen die het land binnenkomen in transit, maar bestemd zijn voor het Europese vasteland. Op goederen met eindbestemming Groot-Brittannië zou de Britse douane dan weer eigen tarieven kunnen toepassen.

Johnson: "Een waanzinnig systeem"

May stelde het idee vorige week voor tijdens een bijeenkomst van haar zogenaamde "oorlogskabinet". Hoewel een meerderheid van de zwaargewichten in de conservatieve regering de piste afwees, blijft het idee volgens de omgeving van de premier op tafel liggen. Het zou immers perspectieven kunnen bieden om de herinvoering van grenscontroles tussen het Britse Noord-Ierland en Ierland te vermijden.

Maar Johnson wil er niet van weten. De methode is "helemaal onbeproefd en zou het heel moeilijk maken om vrijhandelsakkoorden te sluiten", zegt hij in The Daily Mail. Johnson spreekt van een "waanzinnig systeem". "Indien de EU beslist om strafheffingen op te leggen op iets dat Groot-Brittannië goedkoop wil invoeren, dan kan je daar niets aan doen. Dat is niet wat we verstaan onder het heroveren van de controle over ons handelsbeleid, onze wetten, onze grenzen (...) en ons geld, want de tarieven worden betaald aan Brussel", legt hij uit.

Nog geen concreet voorstel voor brexit

Johnson was één van de brexiteers die in juni 2016 een referendum over de uitstap uit de EU wonnen. De hardliners in de regering bepleiten de zogenaamde 'max fac'-formule, die leunt op technologische ondersteuning om de grenscontroles tot een minimum te beperken. Hoewel de Europese onderhandelaars beide pistes met argwaan bekijken, bevestigde een woordvoerder van May dinsdagmiddag nogmaals dat beide pistes "haalbaar" zijn. Hij wees erop dat de ministers overeenkwamen om oplossingen te zoeken voor de problemen die beide pistes stellen.

De Europese Unie wacht intussen nog steeds op een concreet Brits voorstel over de toekomstige relaties, en dan in het bijzonder over de douanesamenwerking na de brexit. In juni buigen de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich opnieuw over de kwestie.

Meest gelezen