Brussel heeft in de toekomst nood aan jonge huisartsen

Uit een studie van het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn in Brussel blijkt dat over tien jaar bijna de helft van de Brusselse artsen de officiële pensioenleeftijd zal hebben bereikt.

Tegen 2027 zijn er 486 nieuwe huisartsen nodig. De studie is vandaag voorgesteld door de Brusselse ministers Guy Vanhengel en Didier Gosuin (zie foto). "Ons huisartsenkorps is oud", zegt Vanhengel. "Als er een huisarts met pensioen gaat ontstaan er gaten. Vroeger bekeken we alleen het geheel. Met de studie kunnen we zien in welke buurten er een tekort is."

"We zien ook dat jonge huisartsen niet meer willen werken zoals hun oudere collega's die dag en nacht beschikbaar waren", aldus nog Vanhengel. "Jonge artsen willen meer vrije tijd en willen kunnen genieten van een familieleven. Daarom kiezen ze dikwijls voor een groepspraktijk." Het probleem is dat het niet eenvoudig is om in Brussel een geschikte woning te vinden om zo'n praktijk in onder te brengen. De Brusselse overheid zal nu zelf op zoek gaan naar geschikte ruimtes en zal die in kaart brengen. 

 


 

Meest gelezen