© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

Ook Delhaize schrapt plastic zakjes voor groenten en fruit

In het najaar zal je bij Delhaize je groenten en fruit kunnen meenemen in papieren of biokatoenen zakjes in plaats van plastic. De supermarktketen wil zo het plasticverbruik helpen terugdringen.

In Wallonië is het gebruik van plastic zakjes verboden, Brussel volgt in september. In Vlaanderen bestaat zo'n verbod (nog) niet, maar verschillende supermarkten nemen al initiatieven om het plasticverbruik terug te dringen. Delhaize sluit zich nu aan bij dat rijtje. Vanaf september zal je je groenten en fruit kunnen meenemen in papieren zakjes of in herbruikbare katoenen tassen. Exit de plastic zakjes dus.

De plastic zakjes voor groenten en fruit worden verreweg het meest gebruikt, zegt woordvoerder Roel Dekelver aan VRT NWS. "Door alternatieven aan te bieden, sparen we op jaarbasis 80 miljoen zakjes uit. De papieren zakjes zullen gratis zijn, voor de biokatoenen tasjes zal je wel iets moeten betalen, maar ze zijn herbruikbaar en je kan ze elke keer opnieuw gebruiken."

Vorige maand was er aan de AD Delhaize in de Anspachlaan in Brussel een zogenoemde "plastic attack", waarbij klanten de plastic verpakkingen van hun producten achterlieten in de winkel. De supermarkt plaatste toen kartonnen dozen waar klanten het plastic konden dumpen.

"We zijn hier al langer mee bezig", zegt Dekelver. "Als supermarkt willen we mee bekijken hoe we het gebruik van plastic kunnen reduceren door kleine inspanningen." Zo worden biogroenten er bijvoorbeeld ook niet meer verpakt in plastic.

Aan de kassa blijft Delhaize herbruikbare plastic tassen verkopen.   

Andere supermarkten?

Lidl maakte in maart bekend dat het in september volledig zal stoppen met de verkoop van plastic zakken in ons land, ook aan de kassa.

In de vestigingen van Carrefour Hypermarket en Market kan je met je eigen potjes, doosjes, bokalen... terecht aan de bedieningstogen om vlees, vis of kaas of beleg mee te nemen. In enkele winkels loopt ook een test met herbruikbare textielzakjes voor groenten en fruit.

Meest gelezen