Videospeler inladen...

Oprichter Islampartij kijkt Zuhal Demir niet aan tijdens debat en wil ook in Antwerpen en Gent opkomen

Redouane Ahrouch, kopstuk van de Islam-partij en voormalig buschauffeur van de MIVB, die er eerder voor pleitte om mannen en vrouwen op het openbaar vervoer te scheiden, heeft een opgemerkte passage gemaakt in "De afspraak". Hij weigerde om staatssecretaris Zuhal Demir aan te kijken tijdens het debat, en was moeilijk te interviewen. Ahrouch bevestigde dat hij de sharia wil invoeren in België, en dat hij met zijn partij ook wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Gent en Antwerpen. 

Ahrouch is oprichter van de Islam-partij en gemeenteraadslid in Anderlecht. Zijn partij wil de sharia invoeren in België. Onlangs veroorzaakte Ahroch opschudding met zijn pleidooi om mannen en vrouwen op het openbaar vervoer te scheiden. Ahrouch, zelf buschauffeur in Brussel, werd vorige week na 25 jaar dienst door de MIVB ontslagen. Ook in de paneldiscussie in "De afspraak" veroorzaakte hij opschudding. 

Toen staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) met hem in debat wilde gaan, weigerde hij om haar rechtstreeks aan te kijken, omdat ze een vrouw is. Toen presentator Bart Schols hem daar attent op maakte, ontkende hij dat evenwel en zei hij "ik ga mijn ogen niet op deze persoon fixeren. Maar ik luister naar haar, ik ben beleefd. Ik luister en analyseer."  Het is persoonlijk, zei Ahrouch. "Het is mijn karakter." Toen Schols aandrong, zei hij dat er te veel over zulke onbenullige dingen wordt gepraat. 

Over Demir zei Ahrouch het volgende: "Ik heb willen opzoeken welke standpunten ze inneemt in de Kamer. Ik heb gezien hoe ze in sexy kledij in de Kamer poseert." Daarmee doelt Ahrouch op de fotoshoot die Demir heeft gedaan voor P-Magazine.

Demir repliceerde daarop: "Wat is uw probleem?", "Mevrouw, u verwart de Kamer met uw slaapkamer", aldus Ahrouch.

(lees door onder de video)

VIDEO:  In "De afspraak" probeerde presentator Bart Schols te achterhalen waarom Redouane Ahrouch vrouwen niet wil aankijken. Herbekijk hieronder wat Ahrouch daarover zei.

Videospeler inladen...

Mevrouw, u verwart de Kamer met uw slaapkamer

Ahrouch, die zelden op de vraag antwoordde, kwam ook nog eens terug op zijn ontslag bij de MIVB. "Een politiek ontslag, dat de MIVB onder druk heeft uitgevoerd", zegt hij daarover. Ahrouch zegt over zijn voorstel dat hij het welzijn van de vrouwen voor ogen had, om ze te beschermen tegen handtastelijkheden, maar dat het een sneeuwbal is geworden die niet meer te stoppen was. "Ik heb verschillende getuigenissen gehoord van slachtoffers op de bus. Of we laten dit doorgaan, of we nemende dringende maatregelen", zegt Ahrouch. 

Meer tijd voor de Islamitische bevrijding van het Belgische volk

Zijn ontslag bij de MIVB was nog niet zo'n slechte zaak, zegt Ahrouch, in de zin dat hij nu volop tijd heeft voor de politiek, om al z'n tijd te stoppen in "cette Noble cause qu'est la Libération Islamique du mon Cher Peuple Belge" (het edele doel dat de Islamitische bevrijding van het Belgische volk is). 

Na enig aandringen bevestigde Ahrouch dat hij de sharia wil invoeren. "De weg naar God", noemt hij het. Het gaat hier niet over links of rechts in het spectrum staan, zegt Ahrouch. Hij ziet het meer vierdimensionaal: "Wij hangen in de hoogte."  

Over concrete punten voor de gemeenteraadsverkiezingen zei Ahrouch: "We willen dat meisjes vanaf het middelbaar het recht hebben om religieuze symbolen te dragen, en bijvoorbeeld een hoofddoek aan te doen. We willen dat niet verplichten, maar hen het recht geven. Hij zou ook de schoolvakanties willen aanpassen aan de Islam." Maar, zo zegt Ahrouch, hij wil de sharia niet gebruiken zoals in andere landen waar de mensen er bang mee worden gemaakt. 

Islam-partij probeert het ook in Antwerpen en Gent

Ahrouch heeft grote verwachtingen voor zijn partij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij zou graag de grootste in Brussel worden. En hij kijkt verder dan de hoofdstad: ook in Gent en Antwerpen wil de Islam-partij deelnemen.

"België zal over 12 jaar een moslimmeerderheid hebben. Je hebt dan twee opties: extremisten of democraten als wij aan de macht", zegt Ahrouch. In Antwerpen en Gent zouden er voldoende kandidaten zijn voor een lijst. En mogelijk nog op andere plaatsen, zei Ahrouch: "Antwerpen en Gent zijn het minimum."  In Antwerpen zou er mogelijks zelfs een vrouw de lijst gaan aanvoeren om het op te nemen tegen huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA). 

Demir zou graag willen blijven zoeken naar een manier om de Islam-partij te verbieden, maar socioloog Mark Elchardus (VUB) is daar geen groot voorstander van. Daarmee verdwijnt het probleem niet, zegt hij, en wat ga je dan in de toekomst nóg verbieden, waar trek je de lijn? 

Holebi's

Gevraagd naar wat hij denkt over homo's en lesbiennes, zegt Ahrouch dat "wat achter de deur van de slaapkamer gebeurt, privé is en dat zal ook worden gerespecteerd". Ahrouch claimt dat zijn partij geen probleem heeft met holebi's. Hij wil zich in België niet vergelijken met het buitenland.  

VIDEO: Herbekijk hieronder het volledige debat met Redouane Ahrouch in "De afspraak".

Videospeler inladen...

Meest gelezen