Videospeler inladen...

Provinciaal voetbal trekt aan de alarmbel: "Soms meer spelers op het veld dan supporters ernaast"

In de afgelopen 10 jaar zijn bijna 100 clubs uit het provinciale voetbal verdwenen. Heel vaak beslissen clubs om te fuseren. Clubs komen vooral in de problemen omdat ze niet genoeg vrijwilligers of toeschouwers meer aantrekken. “Soms staan er meer spelers op het plein dan supporters er naast”.

'KFC Nederename' stopte na 70 jaar, 'Racing Overboelare na 75 jaar' en  'FC Zwartberg' zelfs na méér dan 90 jaar. Uit de cijfers die onze redactie kon verzamelen, blijkt dat de afgelopen jaren bijna 100 ploegen uit de provinciale voetbalreeksen stopten. Vaak om dezelfde reden: een gebrek aan volk en engagement in de bestuurskamer.

Clubs stoppen of fuseren met andere ploegen. 'FC Vurste-Semmerzake', derde provinciale in Oost-Vlaanderen, is er één van. Het gaat een fusie aan met een andere ploeg uit de regio, FC Gavere-Asper. Niet om sportieve redenen, FC Vurste-Semmerzake stond op het moment van de beslissing op kop. Wel extra-sportieve redenen liggen aan de basis van de drastische beslissing: een gebrek aan toeschouwers en medewerkers.

Soms staan er meer spelers op het plein dan supporters er naast

Nicolas De Mulder, voetballer FC Vurste-Semmerzake

“Tien jaar geleden kwamen er gemiddeld minimum 100 mensen naar de wedstrijden kijken", zegt Pascal De Mulder, voorzitter van FC Vurste-Semmerzake, "nu is dat geëvolueerd naar soms 12 man”.

Zijn ploeg is geen unicum. “Als we op verplaatsing spelen zien we bij die ploegen dezelfde problemen. Een zeer klein aantal mensen komt nog kijken”. Iets wat speler Nicolas De Mulder bevestigt. “Ik speel 7 jaar bij FC Vurste-Semmerzake en zag het aantal toeschouwers jaar na jaar slinken. Soms staan er meer spelers op het plein dan supporters er naast”.

Financiële gevolgen en gebrekkig engagement

Het slinkende aantal toeschouwers, heeft ook financiële gevolgen. Het handvol mensen dat nog komt kijken betaalt € 5,- toegangsgeld. De rekensom is snel gemaakt. Minder volk betekent ook minder opbrengst in de kantine. Een vicieuze cirkel. Er gaat meer geld buiten dan er binnenkomt. “De inkomsten dalen, maar de kosten niet. Met die opbrengsten kunnen de vaste kosten van de wedstrijd niet meer betaald worden”, verduidelijkt Pascal De Mulder.

De inkomsten dalen maar de kosten niet

Pascal De Mulder, voorzitter FC Vurste-Semmerzake

Er moeten andere bronnen worden aangeboord. FC Vurste-Semmerzake organiseert jaarlijks verschillende activiteiten om geld in kas te krijgen, zoals eetfestijnen. Voor die organisatie zijn  medewerkers nodig, bestuursleden en vrijwilligers. Ook hier wringt het schoentje. Er is te weinig engagement.

“Het is moeilijk om bestuursmensen te vinden”, zegt Pascal De Mulder. “Mensen die zich dag in dag uit willen bezighouden met bestuurstaken. We moeten voor de organisatie van activiteiten steeds terugvallen op dezelfde paar mensen en dan wordt het een zeer moeilijk verhaal”.

Concurrentie van TV

Pascal De Mulder ziet nog een grote boosdoener voor het dalend aantal toeschouwers in het provinciaal voetbal: het ‘voetbalaanbod op televisie’.

“Dat aanbod is de laatste jaren aanzienlijk uitgebreid. Vaak zijn er topwedstrijden op TV te zien net op het moment van het provinciaal voetbal. Mensen blijven thuis om naar die wedstrijden te kijken”. Het provinciale voetbal moet de concurrentie aangaan met topmatchen in België, Engeland of Nederland.

Voetbal Vlaanderen, de Vlaamse vleugel van de KBVB, erkent dit probleem. “Het is één van onze beleidspunten”, zegt Bob Browaeys van Voetbal Vlaanderen. “We zijn in gesprek met verantwoordelijken van de Pro League om daar iets minder concurrentie van te ondervinden”. Op zondagnamiddag geen profwedstrijden meer organiseren of de beginuren van de wedstrijden anders programmeren, zijn mogelijke pistes.

Meer focussen op jeugdvoetbal

Toch wil Voetbal Vlaanderen niet dramatiseren. Er zijn minder ploegen, maar het ziet ook een omgekeerd effect op het ledenaantal binnen Voetbal Vlaanderen.

“Het afgelopen jaar zijn er 20.000 leden bijgekomen. Van 320.000 naar 340.000”, zegt Browaeys. Hij raadt de ploegen ook aan de focus budgettair meer te leggen op het jeugdvoetbal in plaats van op het eerste elftal en niet langer mee te doen met het opbod aan spelerslonen in de provinciale reeksen.

Het provinciaal voetbal minder laten domineren door de spelerslonen. Het is al vaak ter sprake gekomen. Door het idee van een 'salary cap' bijvoorbeeld. Hierbij spreken ploegen onderling af hoeveel een speler maximum mag verdienen. Maar Pascal De Mulder gelooft daar niet in. "Er gaan toch altijd mensen zijn die achter de schermen andere dingen bespreken en zich niet aan die afspraken gaan houden".

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Meest gelezen