Halse Vaantjeskoek is nu ook Straffe Streek-product

Wie in Halle of omstreken woont, zal ze vast kennen, de Vaantjeskoeken oftewel heerlijke biscuits in de vorm van een Halse boer. De lekkernij wordt na 30 jaar eindelijk erkend als streekproduct.

Bakker Jan Springael uit Halle is een gelukkig man. Zijn Halse Vaantjeskoek heeft het Straffe Streek-label gekregen van de provincie Vlaams-Brabant. De man is niet alleen blij met de erkenning, maar ook met de geruststelling dat zijn uitvinding blijft verder bestaan. "Het zou jammer zijn mocht de koek nooit meer gebakken worden, tenslotte is hij al flink ingeburgerd in Halle". 

Trots

Jan bakte de koek voor het eerst in 1989 toen een standbeeld werd onthuld voor de Vaantjesboer in Halle, die symbool staat voor de verkopers van bedevaartsvlaggen. "Ik ben nog steeds de enige die de koeken bakt. Dat neemt veel tijd in beslag, maar ik doe het dan ook niet voor de winst. Het is gewoon leuk om een typisch Hals product te maken." 

Proeven

De Vaantjeskoek wordt gemaakt op basis van suiker, boter, bloem, ei, amandel en hazelnoot. Wie hem wil proeven kan dat in koffiehuis Mokkadis dat Jan met zijn vrouw Armande uitbaat. "Al hoop ik dat er ooit een bakker komt, die de traditie wil verderzetten." 

Meest gelezen