Video player inladen...

Iraakse muzikanten bezoeken Belgische schenkers van instrumenten voor Mosul

Vijf Iraakse muzikanten uit de vernielde stad Mosul reizen op dit moment door België, in hun bagage de instrumenten die ze gekregen hebben uit ons land. Hun eerste halte? De thuishavens van onze gulle schenkers, waar ze op de vriendschap en de muziek klinken.

"Laten we toasten op de muziek, de liefde en de vrede". Sabine Haenebalcke ontvangt de Iraakse muzikanten met open armen. Vorig jaar doneerde ze de nieuwe viool van haar overleden vader voor de vernielde muziekschool in Mosul. Hij speelde zelf viool tussen de ruïnes van de Tweede Wereldoorlog.  Symbolischer kan bijna niet.

De Iraakse Mohammed weet zijn dankbaarheid moeilijk te uiten. Voor de inval van IS  tokkelde hij wel eens enkele deuntjes op een oefenviool, maar echt serieus werd die hobby niet. Tot de stad in een slagveld veranderde. "De lessen werden geschrapt en zomaar wat rondhangen was te gevaarlijk", vertelt hij. "Drinken, muziek, uitgaan: alles was plots verboden volgens IS. Maar achter gesloten deuren zocht ik naar een uitweg. Ik pakte de viool weer vast en oefende drie jaar lang in het geniep."

Het weerzien tussen Sabine, de viool en Mohammed - met wie ze al enkele mailtjes wisselde - is vrolijk. Het afscheid emotioneel. Als aandenken schenkt Mohammed haar nog een houten hangertje van een viool, het instrument dat hen verbindt.  

Van tien snaren tot computerknoppen

In totaal zamelde de redactie van Vranckx ruim honderd instrumenten in. De overweldigende reactie kwam er op een emotionele reportage uit Mosul, waar de muziekschool compleet werd vernield door IS. Muziek was er verboden en des duivels in de ogen van de extremisten. Samen brachten we de muziek terug naar Mosul, deze week brengen zij hem even terug.

In Kontich krijgt Ludo ondertussen een privéles op de oed, een Arabische voorloper op de luit. Ludo kocht het instrument zelf toen hij vijftig werd. "Ik vond het fascinerend," vertelt hij, "maar het bleek veel te moeilijk." Khaled geeft het instrument in Mosul nu een tweede leven. Maar de zending zat niet enkel vol traditionele snaarinstrumenten. Liam doneerde een volledig drumstel en maakt nu zijn eigen elektronische muziek. En de muzikanten, die jammen graag mee.

Video player inladen...

Concert

De Mosul Tour is voor sommige muzikanten hun eerste reis uit oorlogsgebied. Een reis die gekenmerkt wordt door eerste keren: de eerste ontmoeting met Belgische muziekliefhebbers, de eerste Luikse wafel met slagroom, de eerste keer in een radiostudio, de eerste asperge en vanavond ook voor de eerste keer in een grote concerthal. Ze treden de muzikanten voor het grote publiek op in de Brusselse zaal Flagey. Je kan het concert ook live volgen via de Facebookpagina In Het Spoor van Rudi Vranckx.

Meest gelezen