President Rouhani bereidt Iran al vóór Trumps beslissing over atoomakkoord voor op mogelijk einde

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft zijn land enkele uren vóór Trumps beslissing over het huidige atoomakkoord al voorbereid de exit van de VS, die de Amerikaanse president Donald Trump vanavond om 20 uur heeft bekendgemaakt. Rouhani liet eerder al weten dat zijn regering altijd gepleit heeft voor "een rationele en constructieve samenwerking met de wereld" en "een win-winsituatie voor iedereen".

Naar verwachting zal Trump rond 20 uur aankondigen dat hij - op zijn minst gedeeltelijk - de sancties tegen Iran opnieuw invoert, omdat het land de huidige afspraken onvoldoende zou nakomen. Nieuwe sancties riskeren volgens experts het akkoord dat Iran met de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland in 2015 heeft afgesloten, op te blazen.

Volgens het huidige akkoord is Iran verplicht om tot 2025 wezenlijke delen van zijn atoomprogramma drastisch te beperken om geen kernwapens te kunnen ontwikkelen. In ruil daarvoor werden de sancties tegen Iran opgeheven en konden de handelsbetrekkingen met het Westen op termijn normaliseren.

De Iraanse president Rouhani laat enkele uren voor Trump zijn persconferentie al weten dat Iran de eventuele moeilijkheden wanneer de VS uit het akkoord stapt "ook zal overleven". Dat heeft Rouhani gezegd na een gesprek met het Iraanse ministerie voor Olie. Rouhani heeft eerder ook al gezegd dat de andere landen die het huidige atoomakkoord steunen, en vooral Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië als Europese partners, zich wel aan de voorwaarden van het akkoord houden.

De Franse minister van Defensie Florence Parly benadrukt alvast dat zij voor een verbeterde versie van het akkoord blijft pleiten, indien nodig zelfs zonder de VS. "Dit akkoord is niet het beste akkoord ter wereld", zei de minister aan radiozender RTL. "Maar zonder perfect te zijn, heeft het wel wat voordelen, en de Iraniërs respecteren het." Parly noemt het akkoord "een factor binnen de vrede en de stabiliteit in de zeer onevenwichtige regio". Ook Duitsland en Groot-Brittannië zijn nog steeds voorstanders van het akkoord, mits enkele aanpassingen.

Hoge vertegenwoordigers van Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben vandaag in Brussel nog gesproken met de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi. De bedoeling van die ontmoeting was om bepaalde voorwaarden te scheppen zodat de huidige deal "overeind blijft en omgezet wordt".