Iran houdt vast aan bestaand atoomakkoord, zónder Trump

Iran houdt vast aan het bestaande atoomakkoord uit 2015, ook al heeft president Trump aangekondigd dat de VS eruit stapt. Dat heeft de Iraanse president Rouhani gezegd in een televisietoespraak, kort na de mededeling van Trump. "Zijn beslissing verandert voor ons niets", aldus Rouhani.

In de vooravond, nog voor Trumps beslissing bekend was, had Rouhani al laten verstaan dat de beslissing van de VS voor Iran weinig zou veranderen. Ook na Trumps persconferentie vindt Rouhani dat het huidige akkoord nog perfect kan blijven bestaan. "In plaats van een akkoord met zes staten hebben we er nu een met vijf", zei Rouhani op de Iraanse televisie. "We zullen niet toelaten dat Trump deze psychologische oorlog wint."

Rouhani waarschuwt volgens de BBC wel dat Iran zich tegelijk klaarhoudt om desnoods op korte termijn weer meer uranium te gaan verrijken. "Ik heb het Iraanse Agentschap voor Atoomenergie opgedragen om paraat te staan om te starten met de verrijking van uranium op industriële schaal. We zullen enkele weken wachten en overleggen met onze bondgenoten die vasthouden aan het JCPOA (zoals de Iran-deal officieel heet, nvdr)", aldus Rouhani volgens de BBC. "Alles hangt af van onze nationale belangen."

Op korte termijn wil Rouhani zo snel mogelijk samenzitten met de resterende vijf partners in het atoomakkoord. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal dat in samenwerking met Iraanse diplomaten opstarten. "Door een stap opzij te zetten, ondermijnt de VS zijn toewijding aan een internationaal verdrag. De Verenigde Staten tonen keer op keer dat ze hun engagementen nooit nakomen."

Meest gelezen