Is de meikever nu bedreigd of niet?

Het is mei, lekker warm en dan komt de meikever ook weer boven. De voorbije weken fladderen ze weer vrolijk in onze tuin. En voor wie denkt dat de meikever bedreigd is, is er goed nieuws!

Nachtdieren

Het wordt vaak gezegd dat er niet zoveel meikevers meer zijn. Maar wees gerust, dat is niet zo: "Op dit moment zijn er veel meikevers. Zeker in de provincie Antwerpen is het een veel voorkomende en wijdverspreide soort." zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. Volgens hem is het een misvatting: "Ze vliegen vooral 's nachts rond, want overdag zitten ze in hagen. Daardoor worden ze minder vaak opgemerkt." 

Vroeger wel meer

Maar dat er minder meikevers zijn dan pakweg 50 jaar geleden, klopt wel. Daar zijn enkele redenen voor: "Meikevers hebben natuur nodig en Vlaanderen is voller bebouwd dan vroeger. Daarnaast wordt het gras in tuinen strakker onderhouden met allerlei producten en pesticiden. De larven eten graag van de graswortels en als die bestreden worden, gaat dat niet meer natuurlijk." 

Een meuldeneir

De naam van de meikever kan verschillen van regio tot regio. Daar zit ons dialect voor iets tussen. In de provincie Antwerpen zeggen wel eens muilder, meuldeneir of zelfs een predikant. Klik zeker op de post onderaan om nog meer namen te ontdekken.

Meest gelezen