Juncker in het Waals Parlement: "Waarom moet Europa fietspaden in Beieren financieren?"

Vorige week presenteerde de Europese Commissie haar voorstel voor de Europese meerjarenbegroting voor de periode 2021-2027. Daarin wordt bespaard op landbouw, en op steun aan regio's. In een toespraak in het Waals Parlement verdedigde Commissievoorzitter Juncker die aanpak, maar hij benadrukte dat Wallonië er niet veel van zal voelen. Woensdag komt Juncker naar het Vlaams Parlement.

Juncker had het tijdens zijn speech over de verwezenlijkingen van de Commissie en over zijn toekomstvisie voor de EU. Hij had het onder andere over de besparingen in de Europese meerjarenbegroting. De Europese Commissie wil onder meer 7 procent schrappen in het budget voor regionaal beleid. Het meeste geld daarvan gaat naar armere regio's in Oost- en Zuid-Europa. Maar ook rijkere regio's als Vlaanderen en Beieren kregen in het verleden geld om infrastructuurwerken uit te voeren, zoals de aanleg van fietspaden en fietsbruggen.

Wallonië krijgt als "transitieregio" (niet rijk maar ook niet arm) ook Europees geld. Juncker zei in zijn toespraak dat de besparingen nauwelijks gevolgen zullen hebben voor de Waalse economie.  Rijke regio's als Beieren zullen wel minder geld krijgen, als het van Juncker afhangt: " Waarom zou een Portugese belastingbetaler mee moeten betalen aan de aanleg van fietspaden in Beieren?"

Videospeler inladen...

Waalse landbouwers hoeven niet te vrezen

Dimitri Fourny, fractieleider van CDH, uitte zijn bezorgdheid over de geplande besparingen in de landbouw. Hij vroeg zich af wat de gevolgen van die besparing zullen zijn voor Waalse landbouwers. "Kleine landbouwondernemingen en familiebedrijven in Wallonië kunnen niet méér doen met minder", aldus Fourny. Juncker verzekerde echter dat geen enkele Waalse landbouwer Europese steun zal verliezen.  

In 2016 blokkeerde het Waals Parlement even de ondertekening van het CETA-handelsakkoord tussen de EU en Canada. Intussen is er een nieuwe meerderheid in de Waalse regering, nadat CDH de samenwerking met de PS opblies en een regering vormde met de MR. Het debat met Juncker verliep daardoor erg gemoedelijk. Juncker maakte er zelfs een grapje over: "Ik was al gewoon geraakt aan de aanvallen van de CDH-voorzitter (Lutgen) tijdens de CETA-crisis".  En als teken dat alle plooien gladgestreken zijn, voegde hij er wat later aan toe: "Als ik in België woonde, zou ik op CDH stemmen".

Videospeler inladen...

Morgen: vragen over Catalonië voor Juncker in Vlaams Parlement

Morgen houdt Juncker een toespraak in het Vlaams Parlement in Brussel. Het valt af te wachten of de Vlaamse parlementsleden ook zo mild zullen zijn voor Juncker als hun Waalse collega's. In een artikel van De Morgen meldde Matthias Diependaele, fractieleider van N-VA, dat hij vooral de Catalaanse kwestie wil aanhalen. Hij is namelijk niet tevreden met de manier waarop Juncker die heeft aangepakt.  Wouter Van Besien, die het woord zal nemen voor Groen, wil daarnaast ook de omstreden benoeming van Martin Selmayr en de antiliberale regimes in Polen en Hongarije aankaarten. 

Meest gelezen