AFP or licensors

Kan een "speedgel" zorgen voor betere sportprestaties?

Het Limburgse bedrijf Naqi heeft een “speedgel” ontwikkeld voor wielrenners. Het gaat om een gel die voor de sportprestatie wordt opgesmeerd waardoor de aerodynamische weerstand van de sporter daalt. Hierdoor zou de sporter sneller vooruitgaan. Hoe werkt de gel precies en hoe groot is het effect ervan?

In sporten waar snelheid belangrijk is, is aerodynamica nooit veraf. Bij wielrennen is een optimale aerodynamica van groot belang. Aerodynamica is gebaseerd op de wetten van Newton: als je met een constante snelheid fietst, moet de kracht die je levert gelijk zijn aan de kracht die je aan weerstand ondervindt. Chris Froome neemt bijvoorbeeld soms vreemde houdingen aan tijdens afdalingen, voorovergebogen en met zijn borst op het stuur, met oog op een aerodynamisch voordeel.

Getest op varkenshuid

Een gel voor wielrenners, ontwikkeld door het bedrijf Naqi uit Halen, wil die wetten van Newton een handje helpen: door middel van fijne korreltjes in de gel zou de luchtstroom beter over de atleet lopen. Dit zou een positieve invloed hebben op de snelheid van de wielrenner. De gel werd uitgetest op een -over een cilinder gespannen- varkenshuid in de windtunnel van Flanders Bike Valley en wat bleek? Er werd een verbetering gemeten in snelheid van 15%. 

Voorlopig is het nog wachten op de resultaten van de tests met wielrenners die de gel gebruiken. Volgens Charles Dauwe, voormalig professor fysica aan de UGent zijn tests met varkenshuid niet overtuigend genoeg om de efficiëntie van de gel aan te tonen: "De test werd gedaan op een stilstaand object. Ook kan de volledige varkenshuid ingesmeerd worden met de gel. Bij een wielrenner zal de gel uitsluitend invloed hebben op die delen van het lichaam die blootgesteld zijn aan wind, namelijk de armen en de benen. Daarnaast is een wielrenner een bewegend object, wat ook de snelheid beïnvloedt”.

Aerodynamica op de Olympische Spelen

Uit onderzoek naar aerodynamica in de sportwereld is bekend dat een verminderde luchtweerstand invloed heeft op de snelheid. Bert Blocken: “Wie vlak achter een andere wielrenner rijdt, vangt minder wind, dat is algemeen bekend. Maar ook de eerste renner heeft voordeel bij die situatie: de tweede renner creëert een overdruk vóór zich die wat zuigkracht achter de eerste wegneemt. Daardoor vermindert de luchtweerstand van die eerste met één tot drie procent."

Het Limburgse bedrijf inspireerde zich bij de ontwikkeling van de gel op de kledij van het Amerikaanse atletiekteam tijdens de Olympische Spelen in Rio De Janeiro in 2016 en het Amerikaanse ijsschaatsteam op de Winterspelen in 2018. De atleten droegen hier kledij op basis van "AeroSwit”-technologie. De kledij zorgt ervoor dat de sporters minder weerstand krijgen van lucht. De kledij, voorzien van patches op de mouwen, zou de zuigkracht achter de atleten verminderen waardoor de luchtweerstand afneemt.

Meest gelezen