Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Levenslang voor corrupte Chinese communistische partijbaas

In China is Sun Zhengcai, een rijzende ster binnen de communistische partij, veroordeeld tot levenslang.  Hij zou zo'n 20 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen. 

Sun Zhengcai was een rijzende ster aan het firmament van de communistische partij, tot hij in juli vorig jaar plots in ongenade viel. Op dat moment was hij partijbaas in Chongqing, een grote metropolis aan de Yangtze.  

Met zijn 54 was hij ook een van de jongste leden van het politbureau, het 25-koppige bestuur van de partij. Daarmee werd hij zelfs getipt als mogelijke opvolger van huidig president en partijleider Xi Jinping.  

Tijgers en vliegen

Maar aan dat vooruitzicht kwam een einde toen hij in juli plots van zijn post werd weggehaald op verdenking van corruptie. Hij werd vervangen door Chen Miner, een vertrouweling van Xi, en verdween in de gevangenis. 

Aanklagers beschuldigden Sun van het aannemen van "grote sommen" tijdens de afgelopen 15 jaar. Daardoor stond een veroordeling zo goed als vast want het gerecht in China staat onder volledige controle van de partij.  Sun liet weten dat hij niet in beroep gaat tegen zijn levenslange gevangenisstraf. 

Sinds zijn aantreden 5 jaar geleden leidt Xi Jinping met harde hand een  strijd tegen corruptie binnen de communistische partij, onder de noemer  "vliegen en tijgers".  Duizenden lagere functionarissen, de "vliegen" werden al veroordeeld. Met Sun Zhengcai verdwijnt weer een "tijger" van het toneel. 

Meest gelezen