Video player inladen...

Luc Bomans is vredig ingeslapen in "Thuis", acteur Mark Willems blikt terug: "Luc was niet écht slecht"

In "Thuis" op Eén is Luc Bomans overleden, het personage dat Mark Willems sinds 1996 vertolkte. Hij blikt tevreden terug, maar is blij dat het voorbij is: "De rolstoel die een beperking voor Luc was, was voor mij stilaan een beperking als acteur".

Vredevol, stilletjes en omringd door zijn zoon Lowie (Mathias Vergels) en zijn broer Frank (Pol Goossen): zo is Luc Bomans (Mark Willems) vanavond ingeslapen bij een kampvuur waar het trio had halt gehouden onderweg naar Valencia.

De euthanasie waar hij zo naar verlangde en die een wig dreef tussen de familieleden, is zo niet langer nodig, maar dat maakte het verdriet voor zijn naasten in zijn laatste scène er niet minder om (zie video bovenaan).

Meer dan 20 jaar heeft Willems het iconische personage in "Thuis" gespeeld. Op vrijdag 22 maart 1996 verscheen hij voor het eerst in de serie, maar toen kwam hij amper in beeld. Zijn eerste echt scène volgde op maandag 25 maart 1996:

Video player inladen...

"Ik herinner me mijn eerste dag op de set nog goed", zegt Willems. "Ik speelde een kleine scène met Pol Goossen. Ik had hem nooit eerder ontmoet. Nadien gaf hij mij een hand en zei hij: "Wij gaan ons nog amuseren samen". Dat zal ik nooit vergeten. Ik vond het een leuke binnenkomer."

De afgelopen 2 decennia heeft Luc Bomans heel wat vrouwen versleten, van Leontien Vercammen (Marijke Hofkens), over Marie Van Goethem (Patsy Van der Meeren), tot Rosa Verbeeck (Annick Segal), Simonne Backx (Marleen Merckx) en Julia Van Capelle (Myriam Bronzwaar). 

Daarbij zweefde het personage voortdurend tussen een gewiekste zakenman, een sluwe witteboordencrimineel en een liefhebbende vader om na zijn zelfmoordpoging 3 jaar geleden als rolstoelgebruiker tot een ingoed mens te verpoppen.

De omstandigheden dwongen Luc steeds weer in een slechte hoek.

"Luc was niet écht slecht", zegt Willems. "De omstandigheden dwongen hem steeds weer in een slechte hoek. Daardoor beschouwden de kijkers hem als slecht. De relatie met zijn zoon Lowie had een positief effect op hem. Ook de relatie met zijn broer Frank die 22 jaar getroubleerd was, is uiteindelijk in de plooi gevallen."

Willems noemt de verlamming die Luc opliep na zijn zelfmoordpoging een "gelukkig keerpunt" als acteur. "Ik kon totaal andere facetten van het personage en van mezelf als acteur aanboren. Luc lag lang in een coma waaruit hij langzaam is ontwaakt om uiteindelijk in een rolstoel te belanden. Dat gaf mij als acteur de tijd om na te denken over hoe ik mijn rol voort moest vertolken."

Na anderhalf jaar in een rolstoel hield ik het voor mezelf een beetje voor bekeken.

Toch ligt net die rolstoel aan de basis van de beslissing van Willems om te stoppen met "Thuis". "Na anderhalf jaar in een rolstoel hield ik het voor mezelf een beetje voor bekeken. Ik vroeg de makers om Luc te laten revalideren en dat proces van nabij te volgen, maar dat vonden ze niet opportuun."

"Een jaar later heb ik hen gezegd dat het "op" was. Het was geen uitdaging meer en ik begon mezelf te herhalen. De rolstoel die een beperking voor Luc was, was voor mij stilaan een beperking als acteur. Toen heb ik de makers de hint gegeven ermee te stoppen. De manier waarop heb ik aan de schrijvers overgelaten. We waren wel akkoord dat we het thema euthanasie zouden aansnijden, op mijn vraag."

De laatste draaidag was minder emotioneel omdat ik was voorbereid.

"De laatste draaidag was minder emotioneel omdat ik was voorbereid. Ik wist al maanden wanneer die zou plaatsvinden en ik had er naartoe geleefd. Op dat moment hadden we heel wat opnames in openlucht bij vriestemperaturen achter de rug en ik was snipverkouden."

"Na mijn laatste scène heeft het hele productieteam zich in de studio verzameld. Ze gaven me cadeautjes en een lang applaus. Dat heeft me ontzettend aangegrepen."

Ik ga "Thuis" missen, maar niet als product.

"Ik ga "Thuis" missen, maar niet als product. In ons beroep zijn we het gewoon een tijdje in een productie mee te draaien, op tv, in het theater of op een filmset. Telkens volgen laatste draaidagen. Ik ga wel de vriendschappelijke sfeer missen die in die 22 jaar bijna altijd heeft geheerst bij "Thuis"."

Willems is enkele maanden geleden 70 geworden, maar hij blijft vooruit kijken. "Ik heb een paar reisjes in petto waarvan ik hopelijk onbelemmerd ga kunnen genieten. Mijn hobby is koken dus de komende maanden wil ik vrienden met etentjes verblijden. In het theater dienen zich enkele projecten aan, maar daarover moet ik nog beslissen. Ik maak zeker geen kruis over mijn bestaan als acteur."

Meest gelezen