Video player inladen...

Maurane, Belgische zangeres met "fluwelen stem", overleden

De Belgische zangeres Maurane is overleden. Dat meldt de RTBF. Maurane werd gezien als een van de beste stemmen van het Franstalige lied. Ze werd 57 jaar oud.

Volgens de Franstalige openbare omroep werd het lichaam van Maurane - met haar echte naam Claudine Luypaerts - maandagavond gevonden in haar huis in Schaarbeek. Het parket van Brussel kwam ter plaatse en heeft een onderzoek geopend. Het is nog niet duidelijk waaraan de zangeres is overleden. Haar dood wordt op dit moment niet als verdacht beschouwd volgens een politiewoordvoerder.

Met haar "voix de velours" (fluwelen stem), uitmuntend gevoel voor muzikaliteit en jazzy stijl maakte ze vanaf de jaren 80 vooral naam in de Franstalige wereld. Bekende nummers zijn "Toutes les mamas", "Sur un prélude de Bach" of "Tu es mon autre", een duet met Lara Fabian.

Maurane trad op in de belangrijkere Franse zalen en stond op de grote Franse podia, niet zelden geflankeerd door grote namen uit de Franstalige muziekwereld.

Comeback

De voorbije twee jaar moest Maurane noodgedwongen al haar optredens annuleren door stemproblemen. Vorig weekend maakte ze net haar comeback, onder meer tijdens het Irisfeest in Brussel. Ze werkte aan een hommage voor Jacques Brel.

Jan Hautekiet zag haar terug in Brussel. "Ik ben enorm geschrokken. Ze was duidelijk niet in een goeie fysieke conditie. Ik heb gezien met hoeveel moeite ze die podiumtrappen opging. Ze heeft er samen met Marie Daulne van Zap Mama "Voir un ami pleurer" van Brel gezongen. En ze stapt het podium op en die stem is daar. Het publiek heeft waarschijnlijk niets gemerkt. Ze was terug na een moeilijke periode, ze had ook problemen gehad met haar stembanden. En ze had plannen met Brel, dat is het verschrikkelijke. Dit is een onrechtvaardig einde." 

Herbeluister het gesprek met Jan Hautekiet in "De ochtend": 

Maurane kreeg in ons land in 2003 de onderscheiding van ridder in de Kroonorde. In Frankrijk werd ze in 2011 gedecoreerd als officier in de Orde van Kunst en Letteren. Behalve als zangeres was ze ook als actrice actief, meest recent nog in de Franse film "Le Collier rouge" (2018) van regisseur Jean Becker.

Premier Charles Michel (MR) betuigt intussen zijn medeleven via Twitter. Hij noemt Maurane een buitengewone artiest en looft haar "inspirerende stem".  Het overlijden van Maurane is ook voorpaginanieuws in Frankrijk.

Herbeluister het gesprek met Gianni Paelinck in "De ochtend": 

Maurane zingt Piaf, met Johnny Hallyday en Céline Dion

Maurane zingt Brel met Patricia Kaas

Maurane zingt Julien Clerc met Lara Fabian

Maurane en "Toutes les mamas"

Meest gelezen