Lieselot Terryn

Somers over geweigerd huwelijk: "Dialoog en wederzijds respect in kader van rechtsstaat"

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) zal de komende dagen een gesprek hebben met iedereen die betrokken is bij het incident van gisteren waarbij Mechels eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) een huwelijk weigerde te voltrekken nadat de bruid hem de hand niet wilde schudden.

"Ik ga nu geen commentaar meer geven tot ik met iedereen heb gesproken", zegt Somers. "We moeten het wettelijk recht op huwen steeds respecteren en samen zoeken naar een oplossing."

De burgemeester verwijst enkel naar een tweet die hij eerder verstuurde. "In Mechelen moet de rechtsstaat altijd het kader zijn en dus moeten we het wettelijk recht op huwen respecteren. Daarbinnen verdedigen we onze principes -zeker gendergelijkheid- met dialoog, wederzijds respect en samen zoeken naar oplossingen en toenadering. De enige weg vooruit", schrijft hij.  

Calvo tevreden

 Ook Groen-boegbeeld en Mechels gemeenteraadslid Kristof Calvo is tevreden dat burgemeester Bart Somers de komende dagen de dialoog aangaat met alle betrokkenen van het incident. "Een handdruk is geen wettelijke voorwaarde voor een huwelijk", zegt Calvo. "Een stad moet altijd het wettelijk recht om te kunnen huwen garanderen".

De afspraken worden best verduidelijkt

Volgens Calvo strookt de houding en de communicatie van schepen Hendrickx niet met de Mechelse aanpak van dialoog en oplossingen, waar de Dijlestad en haar burgemeester net om bekendstaan. "Zo handelen en communiceren - het incident meteen op sociale media gooien - is even onbeleefd als het weigeren van een uitgestoken hand", meent Calvo. "Mechelen is een stad waar we respectvol met elkaar willen omgaan. Maar in plaats van het conflict op te zoeken was er door de schepen beter meteen proactief geïnvesteerd in een dialoog. Zeker van een schepen van diversiteit mag je dat verwachten."

"De wet is de wet en die moet worden gerespecteerd. Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen worden de afspraken best verduidelijkt. Zulke incidenten mogen niet meer gebeuren. Zo kan er best vooraf duidelijker worden gecommuniceerd. Een huwelijksdag moet een hoogtepunt kunnen zijn, geen moment van spanning en conflict", besluit Calvo.

"Gaat in tegen gemaakte afspraken"

Eerste schepen Marc Hendrickx voelt zich in de steek gelaten door de houding van Somers en Calvo. "Dit gaat in tegen de afspraken die wij daar nochtans duidelijk over hebben gemaakt,  afspraken die gisteren door de burgemeester zijn vernoemd. De afspraken waren dat als een man of een vrouw de hand van de schepen niet wil schudden, wij het huwelijk niet laten doorgaan en dat ook een andere schepen dat niet zou doen."

"De hand schudden is inderdaad geen wettelijke verplichting voor een huwelijk, maar ik bevond mij in de morele onmogelijkheid om dit huwelijk af te sluiten", zegt Hendrickx. "Wij hebben afgesproken dat als dat gebeurt we dan proberen het gesprek met die mensen aan te gaan zodat dat niet meer zal voorkomen."

Volgens de schepen zijn de kandidaat-trouwers goed op de hoogte over het feit dat er verwacht wordt bij het huwelijk de hand van de schepen te schudden. Bij de aangifte van het huwelijk wordt hen dat meegegeven en ook de ceremoniemeester op het stadhuis herhaalt dat nog eens. "Nu doen alsof ik dat niet communiceer, is de waarheid geweld aan doen", besluit Hendrickx.

Meest gelezen