Xinhua News Agency

Noord-Korea en China zijn dikke vrienden

Twee visites in minder dan zes weken tijd. Om te onderstrepen hoe goed ze het met elkaar kunnen vinden. En ook wel een beetje: een Chinees signaal aan Donald Trump.

Vandaag en gisteren heeft Kim Jong Un, de onbetwiste nummer één van Noord-Korea, een bezoek gebracht aan Xi Jinping, de onbetwiste nummer één van China. Eind maart hadden ze al een ontmoeting in Peking. Met de nieuwe ontmoeting wil China vooral zijn eigen rol onderstrepen in het Koreaans vredesproces.

"Donald Trump, het is wel dankzij China he!"

Wereldnieuws zal het zijn, de geplande ontmoeting van Donald Trump en Kim Jong Un. Een beeld voor het jaaroverzicht wordt het, de handdruk tussen die twee. En een pluim die Donald Trump in de Verenigde Staten op zijn hoed kan steken. Hij en hij alleen heeft door zijn standvastigheid voor een nucleaire dooi gezorgd op het Koreaanse schiereiland, dat zal zijn boodschap aan de Amerikanen zijn.

Dat is een visie waarmee China het wat moeilijk heeft. China is al decennialang de bondgenoot van het voor de rest geïsoleerde Noord-Korea. China speelde ongetwijfeld achter de schermen een grote rol bij de nucleaire ommedraai van Kim Jong Un, die van Donald Trump onlangs nog de bijnaam "the rocket man" kreeg. Met het duobezoek dat Kim Jong Un bracht, of moest brengen, aan China wil Xi aan de wereld tonen dat zijn land de touwtjes in handen houdt, ook van de internationale politiek van Noord-Korea.

Meest gelezen