Omstreden Oliver North wordt nieuwe voorzitter van Amerikaanse wapenlobby NRA

Oliver North wordt de baas van de NRA, de Amerikaanse lobby die voor vrij wapenbezit ijvert. Oliver North (74) was tot nu aan de slag als commentator bij de conservatieve TV-zender Fox News. North stond eind jaren 80 maandenlang in de belangstelling door zijn rol in het "Iran-contra-gate"-schandaal.

De NRA (National Rifle Association) staat, zeker na het bloedbad op een school in Florida waarbij 17 scholieren werden vermoord, onder druk. Met een indrukwekkende "mars op Washington" eisten zo'n 800.000 overwegend jonge demonstranten een aanzienlijke verstrenging van de vrijheid om in de Verenigde Staten wapens te bezitten en te dragen.  President Donald Trump gaf eerst de indruk naar de eisen van de betogers te luisteren, maar bond uiteindelijk voor geen millimeter in. De nieuwe NRA-voorzitter North zit op exact dezelfde golflengte als Trump.

Met de benoeming van Oliver North komt er een bekende naam aan het hoofd van de Amerikaanse wapenlobbyisten. North is een Vietnamveteraan. Hij maakte, vijftien jaar na Vietnam, naam als adviseur van de Republikeinse president Ronald Reagan. Tot hij dus in een schandaal verwikkeld raakte.

Iran-contra-gate met North als spilfiguur "hot news" eind jaren 80

Ronald Reagan, de Amerikaanse president van 1981 tot 1989, maakte zich zorgen over de opgang van de zogenaamde Sandinisten, een revolutionaire linkse beweging in Nicaragua. De anti-sandinistische "contra's" namen het op tegen die Sandinisten en kregen daarvoor op een illegale manier geld vanuit de Verenigde Staten. Dat geld was dan weer afkomstig van illegale wapenleveringen aan het Iran van ayatollah Khomeini. In die mallemolen speelde Oliver North een hoofdrol die hem duur te staan zou komen.

Zijn naam staat synoniem voor corruptie en schande

In 1989 werd North veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk. Hij moest ook een boete van 150.000 dollar betalen en 1.200 uur gemeenschapsdienst doen. Maar zijn veroordeling werd een jaar later nietig verklaard. Toch staat de naam "North" bij veel Amerikanen synoniem voor bedrieger en leugenaar. Dat was voor tv-zender Fox overigens geen bezwaar om North in dienst te nemen als politiek commentator. Tot nu dus: Oli North wordt de nieuwe baas van de wapenlobbyisten. Tot grote onvrede van de activisten tegen wapengeweld, die reageerden met één zin: "Zijn naam staat synoniem voor corruptie en schande".  

Beste nieuws sinds voorzitterschap van Charlton Heston

De NRA-lobbyisten zijn nochtans in de wolken met de aanstelling van North als voorzitter van hun vereniging. "Dit is het meest opwindende nieuws sinds het voorzitterschap van Charlton Heston", reageerde NRA-topman Wayne LaPierre. Heston, die overleed in 2008, was een Amerikaanse acteur die ook naam kreeg als wapenactivist.

Meest gelezen