Wat hebben het Songfestival, "de Congo" en onze mensenrechten met elkaar te maken?

Deze week wordt beslist of België een plaatsje krijgt in de Veiligheidsraad van de VN en ook of België het even goed doet als ‘de Congo’, wat de Mensenrechten betreft.  En dan gaan we nog het Songfestival winnen ook! Het kan niet op. Geert Hoste.

Het is een vreemde spreidstand. Zeg maar, iets voor Belgium’s Got Talent. Terwijl we een lid van de regering hebben dat hysterischer reageert als het over Mensenrechten gaat, dan een Noord-Koreaanse nieuwslezeres over kernraketten, zit België op een zucht van een zitje in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat laatste staat bijzonder leuk op ons visitekaartje, overigens. Het wil ook zeggen dat we straks een grote bek gaan opzetten tegenover andere landen, zonder dat we zelf doen wat de VN ons oplegt. Dat is gedrag van een verwend kind. Alsof de burgemeester van Brussel in het Schepencollege van Antwerpen zou zitten, ik zeg maar.

Een van de zaken die de VN aan zijn leden vraagt, is het oprichten van een Mensenrechteninstituut. België is het daar roerend mee eens. Sinds mensenheugenis beloven onze regeringen, van welke samenstelling ook, op hun eerste communiezieltje dat er werk van zal gemaakt worden. Ook deze regering werkt dag en nacht onverdroten en met een immens enthousiasme, als we Bart De Wever mogen geloven, aan de realisatie daarvan. Momenteel loopt dat even vlot als het verkeer in en rond Antwerpen op een doordeweekse werkdag.

Momenteel loopt de oprichting van ons Mensenrechteninstituut dat even vlot als het verkeer in en rond Antwerpen op een doordeweekse werkdag.

Deze week mag ik in Brugge voor het Europahuis ‘de Staat van Europa en de Mensenrechten ‘opmaken.  En we zouden kunnen denken dat het goed gaat met de mensenrechten in Europa, omdat wij zelf bitter weinig hinder van ondervinden.

Zowel Europa als de Mensenrechten zorgen er al 70 jaar voor dat wij, vooral blanke, Belgen een rijk en oorlogsvrij leven kunnen lijden. Sinds de eeuwwisseling is Europa echter zijn Mensenrechten-élan aan het verliezen. Wat vroeger als populistisch geroep van een aantal waanzinnigen werd beschouwd, wordt inmiddels her en der omgezet in beleidsdaden. En dat niet enkel in de Filipijnen en de Verenigde Staten, ook in Europa en in de Europese Unie. Hongarije, Polen, Spanje, Frankrijk en ook België halen de gekste bokkensprongen uit om de hun eigen Europese Verdrag van de Mensenrechten, naar hun hand te zetten en als ware het een velletje wc-papier.

En nu even een grap om af te sluiten. In de wereld zijn er 110 landen die een A,B of C Statuut hebben als het over de door de VN opgelegde richtlijnen voor Mensenrechten gaat. België heeft geen statuut. Nul, nada, nothing. In 2018 wordt gedelibereerd over een B-statuut voor Sudan, Kaap-Verdië, Congo  en…. België voor een B-Statuut. Ik herhaal het nog één keer en ‘then I rest my case, your honour’. Volgende week zijn België en Congo aan de beurt voor B-Statuut. 

Ik vind het allemaal mega-kei-super-spannend! En dan moet het Eurosongfestival nog volgen!

Woensdag 9 mei houdt Geert Hoste de ‘State of the Union’ in het Europa Instituut in Brugge.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen