Pascal Smet niet op Brusselse SP.A-lijst bij gemeenteraads­verkiezingen

SP.A zal in de stad Brussel bij de gemeenteraads­verkiezingen een "open stadslijst" indienen, zonder PS en zonder Brussels minister Pascal Smet (SP.A). "Meedoen aan een verkiezing om indien verkozen direct ontslag te nemen is oude politieke cultuur", zegt Smet aan Bruzz. SP.A wil in Brussel een nieuwe start maken, met zo veel mogelijk kandidaten met en zonder partijkaart. "Het zullen allemaal geëngageerde Brusselaars zijn", zegt lijsttrekker Ans Persoons.

SP.A stond bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 nog op de lijst met Franstalige zusterpartij PS. Maar na het schandaal bij daklozenorganisatie Samusocial, waarbij bleek dat verschillende PS-mandatarissen zich verrijkt hadden met geld dat voor daklozen bestemd was, stapte SP.A uit het stadsbestuur. Dat betekende meteen ook een breuk met de Brusselse PS.

In oktober zal SP.A niet met een klassieke partijlijst naar de kiezer trekken, de partij noemt het zelf een "open stadslijst" waarop plaats moet zijn voor verschillende kandidaten van binnen en buiten de partij. De naam van die nieuwe lijst is nog niet bekend. Ans Persoons, die tot vorig jaar schepen was voor SP.A, zal de lijst trekken.

Brussels minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) zal niet op die lijst staan. In het verleden stond hij wel meerdere keren op de SP.A-lijst in Brussel, maar kiest er dit keer voor om niet op te komen, net in het kader van die politieke vernieuwing. "Meedoen aan een verkiezing om indien verkozen direct ontslag te nemen is oude politieke cultuur", verklaart Smet.

Meest gelezen