Prinses Latifa, dochter van de emir van Dubai, spoorloos na vluchtpoging

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eist duidelijkheid over de toestand van de Arabische prinses Latifa. Latifa is de dochter van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de autocratische heerser van Dubai. De prinses probeerde enkele maanden geleden uit Dubai te vluchten met een jacht. Maar het jacht werd onderschept voor de Indiase kust, sindsdien is de prinses spoorloos. 

Prinses Latifa is de dochter van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de man is de autocratische heerser van Dubai, daarnaast is hij premier en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Prinses Latifa is niet zijn enige dochter, de sjeik heeft naar schatting 20 tot 30 kinderen bij minstens zes echtgenotes.

De 32-jarige prinses probeerde eind februari te vluchten uit Dubai. Ze ontsnapte op een jacht van de Franse-Amerikaan,  een voormalig geheim agent, Hervé Jaubert samen met een Finse vriendin Tiina Jauhiainen. Maar het jacht werd op 4 maart op ongeveer 80 kilometer voor de Indiase kust op een gewelddadige manier onderschept door de Indiase kustwacht en marineschepen van de VAE. 

Er verscheen ook een videoboodschap van de prinses op het internet, waarin ze aankondigde dat ze wou vluchten uit Dubai. Ze heeft de voorbije jaren al verschillende pogingen ondernomen. Maar die zijn steeds mislukt en daarom moest ze naar eigen zeggen de gevangenis in. "Ik wil mijn leven terug, ik wil vrijheid. Mijn vader symboliseert het pure kwaad", was de boodschap.

Sinds het schip werd onderschept, ontbreekt elk spoor van de prinses. Haar twee kompanen Jaubert en Jauhiainen werden eind maart wel vrijgelaten.

HRW: "Gedwongen verdwijning"

Human Rights Watch vraagt om duidelijkheid over de verblijfplaats en juridische status van de prinses. Ze melden dat de status van de prinses kan worden gezien als een "gedwongen verdwijning".

De autoriteiten van de VAE hebben niet gereageerd, maar een bron uit de kringen van de autoriteiten zei dat Latifa zich veilig bij haar familie bevindt.

Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Internetcampagne "Friends of Latifa"

Vrienden van de prinses hebben al twee maanden niets meer van haar vernomen. Op sociale media loopt er intussen de campagne, "Friends of Latifa", die ijvert voor haar vrijlating.

Zo schreven ze op Twitter: "Als moedige prinses Latifa kan worden gemarteld en gevangen gehouden als een bezit door haar brutale vader. Welke hoop is er dan voor alledaagse vrouwen in het Midden-Oosten? Tot ze vrij is, is geen enkele Arabische vrouw echt vrij. Jij bent Latifa. Ik ben Latifa."

Het klinkt als een onwaarschijnlijk verhaal. Het persbureau AP, dat het verhaal de wereld instuurde, meldde daarom dat het ook een verzinsel zou kunnen zijn in het diplomatieke conflict tussen Qatar en de bondgenoten van Saoedi-Arabië, waaronder de VAE. Maar de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch neemt de zaak zeer ernstig.

Meest gelezen